Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tesla nevével támad újra a villanyszámla-csökkentő kütyü!

Az energiatakarékosság vakfoltja

| |  35 374 |

Tesla nevével támad újra a villanyszámla-csökkentő kütyü!

Korábban már több fantázianéven találkoztunk az villanyszámla-zabáló készülékkel, volt Energy Saver és Electricity Saving Box, most Tesla Saver ECO néven „optimalizálják és javítják az elektromos hálózatunk hatékonyságát” egy filléres eszközzel.

A magyar háztartásokban, napi szinten felmerülő igény a közműszolgáltatások költségeinek csökkentése. Éppen ezért harapnak rá az emberek minden, ezt a célt szolgáló technikai újdonságra és kütyüre – ettől lehet sikeres egy haszontalan termék is.

Ha ezt Tesla megérhette volna!

A világ egyik legjelentősebb tudósa és feltalálója már az óvodában hasznosabb eszközöket találhatott ki, mint a Tesla Saver ECO, amelyet ezen az oldalon kínálnak. A készülék – a brossúra szerint – egy olyan egyedülálló eszköz, amely kicsivel több, mint 10 000 forint fejében, közel 75 százalékos áramár-megtakarítás lehetőségét nyújtja. Mindemellett, a kissé zavarosan megfogalmazott terméktulajdonságok között olyanokat is felfedezhetünk, mint a káros vételi zavarok tisztítása vagy a háztartásban fellelhető összes eszközre kiterjedő túlfeszültség-védelmi funkció.

Nincs új a nap alatt

Más néven, ám ugyanilyen műszaki tartalommal rendelkező kütyüvel már találkoztunk, akkor a C+D Automatika Kft. szakértő csapatával karöltve megvizsgáltunk egy ilyen készüléket. A mérések alapján kiderült, hogy egy ilyen konnektorba csatlakoztatható eszköz az otthoni áramszámla szempontjából (áramszolgáltatói fogyasztásmérés) kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként. Így a vásárlóknak nemcsak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során még némi költséget is generál.

Vajon mi lehet benne?

Természetesen kíváncsiak lettünk, hogy mi lehet a készülék belsejében, amit ennyi pénzért árulnak! Az műanyag házat megbontva, az áramkört visszafejtve kiderült, hogy a 230 V-os hálózatra – egy olvadóbiztosítón keresztül – közvetlenül kötött elem egy kondenzátor. Kiforrasztva megmértük és kicsit több mint 5 µF-ot mutatott a mérőműszer. A kondenzátorral párhuzamosan kötött kisütőellenálláson és a védelmet szolgáló varisztoron kívül a készülékházban lévő nyomtatott áramkörös lapon már csak egy kis egyenáramú tápegység van, ami a két párhuzamosan kötött (!) zöld LED-et megtáplálja. Ennyi!

Ne a csodában bízzunk!

A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogunk fogyasztani. A „sok kicsi sokra megy” örökérvényű elve esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az energiafelhasználásunk újragondolásával könnyen faraghatunk a kiadásainkon és előrébb juthatunk, mintha csodaketyerékre bízzuk magunkat.

ÁramárEnergiahatékonyságEnergy SaverPower SaverTeslaTesla SaverVizsgálat

Kapcsolódó