Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ifj. Czinege Károly

 408 | |

Ifj. Czinege Károly cikkei

Az infrafűtésről

2011. január 2. |  22 919
2 5 (1)

Energiahordozók vetélkedése - Földgáz vagy áram?

2009. május 1. |  6156

Az első elektromos hőtárolós padlófűtést – kizárólagos fűtési céllal – szüleim lakóházába építettük be 1983-ban. Azóta is kifogástalanul, gondozásmentesen üzemel. Saját kertes házam 8 éve, irodánk 7 éve üzemel hasonló megoldással.

Alternatívát jelenthet a földgáz alapú fűtési rendszerekkel szemben a villamos árammal működő fűtés? Sokan furcsállhatják a felvetést egyáltalában véve, márpedig a válasz – megítélésem szerint – határozottan igen! Az alábbiakban kísérletet teszek az álláspontom melletti érvelésre.

Közkeletű gondolkodás, hogy a villamos áramra alapuló fűtés igen drága. 10 éve állítok ki a vásárokon villamos fűtési rendszereket, eszközöket. Mindig megkeresnek látogatók, és csodálkozva kérdezik: – Elektromos módon fűteni?! Hiszen az drága! – Miért? – kérdezek vissza. – Tudja pontosan, hogy mennyibe is kerül? A válasz rendszerint a következőképpen alakul: – Azt nem tudom, csak azt, hogy drága. Ezután következik egy hosszabb beszélgetés, ami alatt megpróbálom meggyőzni beszélgetőtársamat arról, hogy ez értelmes alternatívát jelent a földgáz alapú fűtéssel szemben.

Mindezt egy gépészeti szaklap közelmúltban megjelent cikke, a „Földgáz- vagy fatüzelés” egyik mondata jutatta eszembe, idézet a következő: „A pébére, gázolajra vagy villamos fűtésre való átállást a földgázról, azt hiszem,xl22/tdstrong/atd style= senki sem mérlegeli.”(VGF, 2009/3.) Most mégis arra kérem az érintett szakmákat, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján hogy mérlegeljük egy kicsit a megfogalmazott problémát.

Miért választottuk ezt a fűtésmódot?
Mint sokan mások, akik történetesen most építkeznek, kerestük azokat a megoldásokat, amelyek a beruházási, valamint a hosszú távú üzemelési költségeket ésszerű mértékben csökkentheti. Ezt követően pedig a teljes kivitelezést magunk végeztük el, a szükséges anyagokat a gyártól kedvező áron tudtuk beszerezni.