Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Átállás előtt a villamosenergia-rendszerünk

Megjelent a VL júniusi száma!

2024. június 11. | VL online |  712 |

Átállás előtt a villamosenergia-rendszerünk

Annak ellenére, hogy a kén-hexafluorid évtizedek óta a villamosiparban alkalmazott egyik legfontosabb anyag, mostanában kezdjük megtanulni a nevét – ironikus, hogy pont a kivonása miatt tett lépések kapcsán.

Az SF6 egyik leghatékonyabb szigetelő gáz, amelyet villamos kapcsolóberendezésekben használnak. Sajnálatos azonban, hogy a légkörbe jutva 1 kilogramm kén-hexafluorid 23 500 kilogrammnyi szén-dioxidnak felel meg, így a világ legnagyobb felmelegedési potenciáljával bíró anyagaként is emlegethetjük. Mivel már létezik gazdaságosan alkalmazható műszaki alternatíva a kiváltására, így megkezdődhet a villamosenergia-rendszerek átállása – erről szól a Villanyszerelők Lapja júniusi számában olvasható cikkünk.

Az előző lapszámában bemutattuk, hogy hogyan lehet biztosítani a villámvédelmi rendszer mesterséges elemeinek folytonosságát, illetve milyen esetben lehet – kifejezetten villámvédelmi szempontból – folytonosnak tekinteni a természetes elemeket. Tárgyalásra került, hogy a folytonosságot nem lehet átmeneti ellenállásértékhez kötni, és ezért a mérés, mint a folytonosságot igazoló módszer, csak nagyon korlátozottan alkalmazható. Nyitva maradt azonban néhány kérdés, amelyekre a VL legfrissebb számban adunk választ.

A fentieken túl szó lesz a mélygarázsok világításvezérléséről, a redőnymozgató csőmotorokról, emellett helyszíni riportban tudósítunk a paksi ötös blokk reaktortartályának gyártásáról, valamint kiemelten foglalkozunk a piacon található érvéghüvelyprések áttekintésével.

A Villanyszerelők Lapja idei hatodik számát június 13. és 18. között minden előfizetőnk megkapja a postaládájába, az olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Beleolvasok

 A tartalomból:

  • Géczy Áron: Az elmúlt évtizedek legnagyobb átállására készül a villamosenergia-rendszerünk
  • Ekler Attila: Mélygarázsok világításvezérlése
  • Slezsák István: Az elektrifikáció jelenlegi helyzete és előrejelzései
  • Érvéghüvelyprések áttekintő táblázata
  • Ledneczki László: A redőnymozgatásról általában
  • Majthényi Márton: Érvéghüvelyprések
  • Dr. Kováts László Dezső: Halálos áramütést okozott a javított fűnyíró
  • Kruppa Attila: A villámvédelmi rendszer elemeinek folytonossága II.
  • Hárfás Zsolt: Már dolgoznak a reaktorkovácsok
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

VezérléstechnikaVilágítástechnikaVillámvédelemVillanyszerelésVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó