Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mi lesz veled akkuhulladék?

Megjelent a VL májusi száma

2024. május 14. | VL online |  221 |

Mi lesz veled akkuhulladék?

Amíg 1995-ben csupán a teljes hazai export 0,16 százalékát tette ki az akkumulátorok kereskedelme, 2021-ben már meghaladta a 3 százalékot. A jelenleg már zajló és a jövőbeli beruházások megvalósulásával azonban tovább erősödik az ágazat és akár már néhány éven belül a legfontosabb magyar exportcikké válhat az akkumulátor.

Azonban akkugyártó központként Magyarország nem maradhat ki a hulladék-újrahasznosításból sem. A VL most megjelent májusi számában olvasható cikkünkben megvizsgáljuk az akkumulátorok újrahasznosításának kérdéseit, a technológiai folyamatoktól a jövedelmezőségig.

A villámvédelmi rendszer feladata, hogy a felfogórendszer által felfogott villámáramot a levezetőrendszeren és a földelőrendszeren keresztül biztonságosan a földbe vezesse. Ennek feltétele, hogy a villámvédelmi rendszer elemei olyan szerkezeti kapcsolatban legyenek egymással, ami a villámáram vezetését lehetővé teszi, azaz a folytonosság biztosított legyen. Azonban a villámvédelemben a folytonosság biztosítása és meglétének ellenőrzése lényegesen bonyolultabb feladat, mint azt elsőre gondolnánk – a Villanyszerelők Lapja 2024/5. számban ennek is utánajárunk.

A hálózatra csatlakoztatást követően, a villamos berendezés használatba vétele előtt, villamos biztonsági felülvizsgálattal kell ellenőrizni, hogy az adott villamos berendezés megfelel-e a rá vonatkozó műszaki biztonsági követelményeknek. Kinek kell ezt elvégeznie? Ki fogja kifizetni? Melyek az ellenőrzés gyakorlati szempontjai? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni a legfrissebb lapszámunkban olvasható írásunkban.

Érdekel

Ízelítő a VL 217. számának tartalmából:

  • Benyák László: Használatba vételt megelőző első ellenőrzés
  • Deme László: Az Avasi kilátó díszvilágítása
  • Kruppa Attila: A villámvédelmi rendszer elemeinek folytonossága I.
  • Süllyesztett dugaszolóaljzatok áttekintő táblázata
  • Ekler Attila: Oktatási intézmények világításvezérlése
  • Győrffy Dóra: Az akkumulátorok újrahasznosítása
  • Hárfás Zsolt: Európa áramtermelése számokban

 Beleolvasok

A májusi lapszám olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőségT

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AkkumulátorElőfizetésVillámvédelemVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó