Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jelentős minőségi eltérések lehetnek az egyes energiatárolók között

Megjelent a VL áprilisi száma!

2024. április 15. | VL online |  1120 |

Jelentős minőségi eltérések lehetnek az egyes energiatárolók között

2022-ben a Németországban megvalósított 20 kW alatti teljesítményű napelemes rendszerek több, mint 70%-a energiatároló csatolásával került kialakításra, az egy év alatt telepített tárolókapacitás meghaladta az 1500 MWh-t. A magyarországi fejlődő piac némi lemaradással követi a németet, igaz, a lakosság számára elérhető, európai viszonylatban kedvező áron biztosított villamos energia a szolárrendszerek megtérülési idejét kitolja.

Azonban a 2024 januárjában elindult, 66%-os vissza nem térítendő állami támogatást nyújtó Napenergia Plusz Program mellett – amely nemcsak a napelemes rendszer kiépítésére ad pénzt, hanem a megtermelt energia tárolására alkalmas eszközökre is – megtérülővé válnak az energiatárolós beruházások is. Az előző lapszámainkban olvasható, lakossági energiatárolás témában született cikkeinkben az inverterkiválasztás szempontjait, a rendszer méretének meghatározását, illetve az akkumulátorok típusait jártuk körül. Ezúttal a Magyarországon népszerű akkumulátortípusokra vállalt gyártói teljesítménygaranciát vesszük górcső alá, hiszen az egyes gyártók termékei között nagy minőségi eltérések mutatkozhatnak.

A VL április számában a fentieken túl szólunk az okosotthonok vezérlő- és kapcsolóelemeinek beépítésével megjelenő hibalehetőségekről, a hatékony irodai világításvezérlésről és bepillantunk hazánk tavalyi villamosenergia-fogyasztásának részleteibe.

Beleolvasok

Az áprilisi lapszám olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Okosotthon, okos tűzvédelem
  • Molnár Gábor Miklós: Lakossági energiatárolás: akkumulátorok teljesítménygaranciája
  • Ekler Attila: Hatékony és látásbarát irodai világítás vezérlése
  • Hárfás Zsolt: Zöldülő áramtermelés növekvő kihívásokkal
  • Ipari száraz-nedves porszívók áttekintő táblázata áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Szállítószalag-vezérlés
  • Slezsák István: A dinamikus tarifák hatásai III.
  • Szűcs Attila: Mesterséges intelligencia a biztonság világában III.

Előfizetek

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AkkumulátorEnergiatárolásVillanyszerelők Lapja