Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az Orient Expresszen utaztunk, a LED-technológián ámultunk

2024. február 9. | VL online |  800 |

Az Orient Expresszen utaztunk, a LED-technológián ámultunk

A Villanyszerelők Lapját is gondozó Media12 kiadó életében már hagyomány, hogy minden év elején színházi előadásra hívja meg partnereit, legyenek azok hirdetők, cikkszerzők, vagy a szakma elismert vezetői. Február nyolcadikán egy olyan darabot néztünk meg a Thália Színházban, amelynek a cselekményét alighanem sokan ismerték már, de a különleges színpadtechnika, a vetített díszlet és persze a színház varázsa képes volt új dimenzióba emelni a történetet.

Mintegy háromszázan gyűltünk össze a Thália Színház tükrös előcsarnokában, hogy a függöny felgördülése előtt pezsgővel, szendvicsekkel és kézműves HopTop sörrel a kézben ünnepeljünk kicsit a Media12 szokásos év eleji „utókarácsonyán”.

Az ilyen összejövetelek a találkozásról szólnak: ritkán nyílik arra alkalom, hogy mindazokat, akiket külön-külön jól ismerünk, egy helyszínen lássuk (vendégül), megismertetve őket egymással is. Mert ahogyan Szilágyi László kiadóvezető fogalmazott megnyitó beszédében: mindannyian egy vonaton utazunk.

A vonatmetafora persze nem véletlen, hiszen az előadás egy ismert Agatha Christie-regény, a Gyilkosság az Orient Expresszen című detektívtörténet nyomán született. Jó kérdés, mit várhat a néző egy olyan krimi színpadi verziójától, amit a könyvet olvasva vagy a belőle készült filmeket látva amúgy jól ismer már régóta. Hol lesz itt a meglepetés? Persze meglepetés bárhol érheti az embert, s ez kiderült mindjárt akkor, amikor Szemán Róbert, a cégcsoporthoz tartozó M-12/B Kft. ügyvezető-tulajdonosa, a VGF&HKL szaklap alapító-főszerkesztője elárulta, honnan ered a társaság neve. Ami véletlenül sem egy gépkarabély típusára utal, hanem a cég székhelyének a címéből adódik: Maglódi út 12/B. Látszott néhány arcon, hogy ez bizony akkor esett le. Aham, hát akkor ezért az M12! Puff neki, egy rejtéllyel máris kevesebb, és akkor az előadás, Poirot nyomozása még el sem kezdődött…

És hogy mi volt a meglepetés a darabban? Elsősorban a meghökkentő vizuális és akusztikai élményt adó modern színpadtechnika. A darabba belépett a mozgókép, párhuzamosan, egymásba folyva pergett mozi és hagyományos színház. A vetített (LED-falas) díszletekbe helyezett valódi kellékek olyan háromdimenziós látványvilágot teremtettek, amely egyszerre volt valódi és virtuális, a színészek pedig ki-be jártak egyik térből a másikba. Nehéz elmesélni annak, aki még nem látott ilyet, hogy ennek milyen hatása van a befogadásra; érdemes egyszer mindenkinek megtapasztalnia.

Az előadás után Sárosi Csanád, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának elnöke meg is jegyezte, szívesen részt venne egy kulisszák mögötti bejáráson is, ahol a mozgó, LED-falas színpadtechnikai megoldások szakmai oldalról is bemutatásra kerülnének. Nem kizárt, hogy erre is sor fog kerülni…   

Ezúton szeretnénk megköszönni partnereinknek, barátainknak, hogy elfogadták a meghívásunkat, és velünk utaztak a vonaton – és bízunk benne, hogy a jövőben is „utastársaink” maradnak! Az alábbi gombra kattintva képgaléria nyílik az este során készült fotókból.

Képgaléria

A Media12 kiadó a hazai építőipari lapkiadás egyik legjelentősebb szereplője, amely az épületvillamossági és épületgépészeti terület piacvezető lapjain (Villanyszerelők Lapja és VGF&HKL) túl a Magyar Mérnöki Kamara több tagozatának lapját (e-gépész és e-villamos), valamint a Magyar Energetikai Társaság lapját, a Magyar Energetika szakkiadványt is gondozza.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Media12Villanyszerelők Lapja

Kapcsolódó