Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megváltozott az elszámolás a tíz évnél idősebb napelemes HMKE-rendszereknél

2024. január 23. | VL online |  1133 |

Megváltozott az elszámolás a tíz évnél idősebb napelemes HMKE-rendszereknél

2024. január 1-jétől a korábbi éves szaldó elszámolásból bruttó elszámolásba kerültek azok a felhasználási helyek, ahol az áramhálózati elosztó nyilvántartása szerint 2023. december 31-ig eltelt már 10 év a jellemzően napelemes háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzembe helyezése vagy bővítése óta.

Ez azt jelenti, hogy a bruttó elszámolás során az MVM már külön szerepelteti a számlán az elszámolási időszakban a mérési ponton vételezett és így befizetendő energia teljes mennyiségét és a betáplálás teljes mennyiségét.

Az érintett felhasználási helyeken üzemelő napelemes HMKE szaldós elszámolásának lezárásához 2023. december 31-i dátummal elszámolószámla készült a területileg illetékes áramhálózati elosztó adatszolgáltatása alapján. Az ezt követő fogyasztás és betáplálás már bruttó elszámolású.

Fontos változás, hogy 2024. január 1. után havi elszámolást végez az áramhálózati elosztó, az ehhez szükséges elszámolási alapadatokat a mérők távleolvasásával vagy helyszíni leolvasásával állapítják meg. A továbbiakban tehát nem lesz részszámlázás, így a korábban megszokott mérőállásdiktálásra már nincs szükség, nincs lehetőség.

A betáplálás elszámolása számlakibocsátásra nem kötelezett ügyfelek esetében kizárólag a „Nyilatkozat és elszámolási kérelem bruttó elszámoláshoz” című nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével lehetséges. A nyilatkozatot elég egyszer beküldeni, ezt követően az MVM automatikusan számolja el a havi betáplálás ellenértékét a megadott bankszámlaszámra vagy annak hiányában a megadott postai címre.

Számlakibocsátásra kötelezett ügyfelek esetében a betáplálás elszámolása a hatályos jogszabályok szerint kiállított és megküldött számla alapján történik. A számla befogadása e-mailben a konto-eszamlafogadas@mvm.hu címen, papírszámla befogadása: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 7031 Paks,  Pf. 152 postafiókcímen történik. A HMKE elszámolásával kapcsolatban további információk ide kattintva érhetők el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MVMNapelemNapenergia

Kapcsolódó