Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elkészült Budapest legújabb transzformátorállomása

2023. augusztus 29. | VL online |  1279 |

Elkészült Budapest legújabb transzformátorállomása

Megújított transzformátorállomást adtak át Kelenföldön, amely a legmodernebb távműködtetésű berendezésekkel és okoseszközökkel csaknem 29 ezer lakossági ügyfél áramellátását biztosítja. Az épület homlokzatát csaknem 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti.

Az E.ON Hungária Csoport idén januárban jelentette be, hogy mintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programsorozatot indít el. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások – kiemelten a napelemek – csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén.

Ennek a fejlesztéssorozatnak a részeként újították meg a műszaki tartalom mellett külső megjelenésében is újragondolt, immár modern, városi környezetbe illeszkedő kelenföldi alállomást.

A több ezer négyzetméter alapterületű alállomást a legmodernebb berendezésekkel és védelmi eszközökkel látták el. A létesítmény automatizált, minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható. A 93 százalékos európai átlaghoz képest az E.ON területén 100 százalékban távolról működtethető és kezelő személyzet nélküli minden egyes nagyfeszültségű alállomás.

A transzformátorállomás műszaki jellemzői

Az alállomás 132 kV-os nagyfeszültségen 9 darab távvezetéki kapcsolattal, és két darab 132/11 kV-os 63 MVA teljesítményű transzformátorral rendelkezik, melyek össztömege eléri a 188 tonnát. 11 kV-os középfeszültségen beltéri tokozott kapcsolóberendezés épült ki, ami 46 darab fogyasztói leágazással, és egy sínbontóval üzemel.  Utóbbi jelentős meghibásodás esetén automatikusan működésbe lép és emberi beavatkozás nélkül csökkenti a meghibásodásban érintett ügyfelek számát, ezzel fokozza az üzembiztonságot.  A 11 kV-os kapcsolóberendezés, valamint az állomáshoz szükséges védelem-automatika, és segédüzemi berendezések egy több mint 1200 m²-es alapterületű kapcsoló-, és vezénylőépületben vannak elhelyezve. 

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával megvalósult fejlesztés összhangban van a magyar klímatörvény céljaival is, mivel elősegíti a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe történő csatlakoztatásához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtését.

A korábban több különálló részből álló és kerítéssel körülvett transzformátorállomást a BudaPart városnegyed fejlesztésével párhuzamosan építették át a 3,4 milliárd forint összköltségű beruházásban, amelyhez a Kopaszi Gát Zrt. csaknem 1 milliárd forinttal járult hozzá. A megvalósult átalakítás különlegessége, hogy az újonnan épülő lakóépületek közelségére reagálva a létesítmény az esztétikai szempontokat magas szinten kielégítő, modern külsőt kapott: mintegy 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az alállomás falait, körülötte szánkódomb, kutyafuttató, illetve közösségi kert épült a környéken élők számára. Az épület tetejére 252 négyzetméteren, speciális növényzetből álló zöldtetőt is telepítettek. 

A Budapest XI. kerületében található alállomás a dél-budai régióban élő 29 ezer lakossági ügyfél, valamint és az ott működő vállalatok és intézmények megnövekedett energiaszükségletének kielégítését szolgálja.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásTranszformátor

Kapcsolódó