Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabad-e a vezetékeket forrasztani?

2023. március 13. | VL online |  2482 |

Szabad-e a vezetékeket forrasztani?

Ez elmúlt években a különböző Facebook-csoportok a szakmai diskurzusok jelentős helyszíneivé váltak. Ezen csoportok némelyike eléri a több tízezres létszámot is. A posztokban felvetett problémák, a feltett kérdések és azokra adott válaszok jól reprezentálják a villanyszerelés területét jellemző nehézségeket.

Hogyan lehetséges, hogy a szabványokban, hatósági előírásokban, műszaki követelményekben meghatározott kérdésekről homlokegyenest eltérő értelemzések születnek? A szakma szabályainak egyértelműeknek, hozzáférhetőknek, értelmezhetőnek kellene lennie, hogy minden érintett számára követhetők legyenek, de a szakmabeliek között is fennálló véleménykülönbségek jól jelzik, hogy ez mennyire nincsen így.

Szintén elgondolkodtató, hogy egy ilyen csoportban feltett kérdésre kapott válasz mennyire lehet hiteles és megbízható, mennyire használható fel a kérdező hiányos tudásának kiegészítésére? A márciusi lapszámunk egyik cikkét egy olyan kérdés megválaszolásának szenteljük, amely a villanyszerelő csoportok visszatérő témája. Szabad-e a vezetékeket forrasztani? Tiltják-e a szabványok a forrasztott kötések alkalmazását? Ám, ahogy azt a felvezetés sejteti, a válasz nem lesz fekete vagy fehér.

Napjaink slágertermékei az elektromosautó-töltő berendezések, így a márciusi lapszámunkban kiemelten foglalkozunk a termékkörrel, összehasonlítjuk a piacon kapható, a magáncélú, lakossági felhasználás szempontjából meghatározó, falra szerelhető, 3-fázisú, 22 kW-os típusokat, és áttekintjük a fontosabb jellemzőiket – összesen 8 oldalt szentelve a témának.

Márciusi lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Beleolvasok

 Ízelítő a VL 2023/3. számának tartalmából:

  • Rátai Attila: Beszélnünk kell a forrasztott kötésekről
  • Király András: Elfeledett vezetők
  • Hárfás Zsolt: Tények és kihívások
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-1:2009 Kisfeszültségű villamos berendezések II.
  • Falra szerelhető, váltakozó áramú, 3 fázisú, 22 kW-os elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata
  • Kruppa Attila: Elektromosautó-töltők kiválasztásának szempontjai
  • Nagy Ferenc: KNX Secure – biztonság az intelligens épületben
  • Porempovics József: Alkalmazástechnikai ötletek áramfigyelő relékkel
  • Slezsák István: Szélerőművek földelési ellenállása villámcsapás esetén

Érdekel

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésVillanyszerelésVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó