Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Képeken hazánk legújabb hálózati transzformátorai

2023. január 17. | VL online |  2392 |

Képeken hazánk legújabb hálózati transzformátorai

Az ellátásbiztonság egyik alappilére a hálózati infrastruktúra folyamatos fejlesztése. A MAVIR ennek szellemében évente 2-3, az üzemideje végén járó, átviteli hálózati transzformátort cserél vagy újít fel. A cserék döntően a 220/126/10,5 kV-os 160 MVA teljesítményű transzformátorokat érintik, ezek a berendezések az átviteli hálózat legöregebb elemei közé tartoznak. 

Három új transzformátor

Az elmúlt időszakban új transzformátor érkezett az oroszlányi alállomásra, itt az 1 számú transzformátor 55 évet szolgált, a folyamatos villamos terhelésnek és az időjárás viszontagságainak kitett berendezés a több mint fél évszázados üzemidő alatt kívülről és belülről is elöregedett. Mindemellett az öt évtizeddel ezelőtti technikai megoldások felett is eljárt az idő, az új berendezés modern megoldásokkal készült, kisebb veszteséggel, így gazdaságosabban üzemeltethető – számol be róla a MAVIR.

Oroszlány 1TR

Az ellátásbiztonság fenntartása mellett a fejlesztési lépésekkel a fogyasztói igények változásához is alkalmazkodik a MAVIR. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által elfogadott 2019. évi Hálózatfejlesztési Terv (HFT) előírásának megfelelően telepített a MAVIR a Bicske-Dél 400/132 kV-os alállomásán új transzformátort az elmúlt évben. A transzformátor lényeges szerepet tölt be alapvetően a Gödről ellátott észak-budapesti régió ellátásbiztonságában, hiszen a Bicske Dél és Kaszásdűlő közötti 132 kV-os távvezetékíven lebonyolódó intenzív teljesítményszállítások révén a gödi táppontot támasztja alá. De telepítése részben az észak-dunántúli térségben jelentkező koncentrált nagyfogyasztói igények növekedését is kiszolgálja.

Bicske 3TR

Szintén a 2019. évi HFT előírásainak megfelelően állítottak üzembe új transzformátort a MAVIR Sándorfalva 400/132 kV-os alállomáson. A harmadik 400/128/18 kV-os 250 MVA-es transzformátor és a szükséges 400 kV-os, valamint 132 kV-os kapcsolóberendezésének kiépítését az alállomáson üzemelő átviteli hálózati transzformátorok jelenlegi kiterheltségének mielőbbi megszüntetése tette szükségessé.

Sándorfalva 3TR

A próbaüzemi időszak, a tereprendezés, és a szükséges engedélyek birtokában várhatóan az év első negyedévében éles üzembe állnak a berendezések.

Borítóképen: a tápiószelei Ganz gyárban készült sándorfalvi 3. sz. 400/132/18 kV-os transzformátor szállítása. Forrás: MAVIR Facebook-oldal.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MavirTranszformátor

Kapcsolódó