Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A villamosenergia-szektor működési adatai

2022. november 30. | VL online |  1101 |

A villamosenergia-szektor működési adatai

Megjelent a MEKH és a MAVIR közös kiadványa, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2021. évi működési adatait összegzi. A tavalyi év számos rekordot hozott a villamosenergia-szektorban, például megdőlt a téli és a nyári csúcsterhelés, a havi és éves bruttó villamosenergia-felhasználás, intenzíven nőtt a megújuló energia – azon belül is kiemelten a napenergia – részaránya a hazai villamosenergia-termelésben és a teljes bruttó villamos energia-felhasználáson belül is.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. közös kiadványa többek között bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, összegzi a legfontosabb országos energiafelhasználási adatokat és kitér a hazai erőművek termelési adatinak bemutatására.

A 2020-as bázishoz képest 2021-ben a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 4,7%-kal, 48,795 TWh-ra nőtt, ez az érték tartalmazza a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) által termelt villamos energia becsült értékét is. A bruttó hazai villamosenergia-termelés 3,2%-kal nőtt, az import-export szaldó 9,2%-kal, 12,755 TWh-ra emelkedett, aminek következtében a hazai termelés részaránya 73,9%-ot tett ki tavaly a teljes felhasználáson belül.

2021-ben az előző nyári csúcsterhelést követően újabb csúcsot mérhettünk, 6 940 MW-t, és a téli csúcs értéke is tovább emelkedett, 7 361 MW-ra. A magyarországi ellátásbiztonság egész évben garantált volt, az üzemzavarok esetszáma, és hossza folyamatosan csökken, amihez részben hozzájárul a tervszerű megelőző karbantartások számának növekedése.

A napelemes erőművek körében továbbra is intenzív növekedést figyelhetünk meg. A Magyarországon üzembe helyezett napelemek együttes beépített kapacitása (a HMKE-ket is beleértve) 2954 MW-ra nőtt, ami 39%-os növekedést jelent a megelőző évhez képest.  Ezzel a teljes VER beépített teljesítőképességének 17,7%-áért már a naperőművek felelősek, és így, más megújuló forrásokkal együtt, már a beépített teljesítőképesség 25,3%-át teszik ki a zöld energiaforrások. A naperőművi növekedést 2021-ben csaknem fele-fele arányban a HMKE-k (406,08 MW) és az ipari méretű naperőművek (422,33 MW) adták.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-fogyasztáson belül 2021-ben elérte a 13,66%-ot.

A kiadvány a MEKH és a MAVIR weboldalain olvasható.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásMavirMEKHVillamosipar

Kapcsolódó