Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Összekapcsolódott a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszer

2022. július 11. | VL online |  1228 |

Összekapcsolódott a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszer

A szlovén (ELES) és a magyar (MAVIR ZRt.) átviteli rendszerirányító társaságok bejelentésének értelmében 2022. június 30-án létrejött a fizikai összeköttetés a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszerek között.

Az ELES, a MAVIR és a horvát HOPS átviteli rendszerirányítók előzetes vizsgálatokat és méréseket végeztek az újonnan megépült nemzetközi távvezetéken, amely a villamosenergia-rendszer stabilabb és megbízhatóbb működését biztosítja majd 400 kV-os feszültségszinten, és hozzájárul ezen piacok és a közös európai uniós belső villamosenergia-piac még hatékonyabb összekapcsolásához.

Már a kilencvenes évek közepén tárgyalások kezdődtek egy magyar-horvát-szlovén, 400 kV-os távvezetéki összeköttetés kiépítéséről, amelynek utolsó fázisa volt a Cirkovce-Pince távvezeték megépítése. Szlovénia az utolsó olyan szomszédos ország, amellyel eddig nem volt távvezetéki összeköttetése Magyarországnak. Magyar oldalon már az ezredfordulót megelőzően elkészült a Hévíz és a szlovén-horvát-magyar hármashatár közötti, kétrendszerű vezeték, még az MVM, az átviteli hálózat akkori tulajdonosának beruházásában. Ennek részeként a magyarországi oldalon, a majdani szlovén távvezetékhez már eleve megépült egy 5 kilométeres elágazás Szlovénia felé, lehetőséget teremtve a későbbi csatlakozásra. Ehhez kapcsolódott hozzá most a szlovén rendszer.

Összesen 264 távvezetékoszlop készült, illetve készül el, amelyek magassága – a helyi viszonyoktól függően – 29 és 68 méter között változik

2022. június 30-án, csütörtökön a távvezeték üzembe került. Piaci szempontból a rendszerösszekötő vezeték 2022. július 6-tól része a határkeresztező kapacitásszámítási folyamatnak.

A távvezeték-építés a szlovén oldalon 2020 augusztusától 2022 júniusáig zajlott, amikorra minden feltétel adott volt a távvezeték feszültség alá helyezéséhez. Az építkezés részeként 120 km bekötőút létesült és került leburkolásra, és – normál vagy mély alapzaton – 7850 tonna acélszerkezet került beépítésre. Ezen kívül a 264 oszlopra több mint 2400 darab szigetelőláncot és több mint 1500 km hosszú vezetéket szereltek fel. A projekttel kapcsolatos kiegészítő munkálatok jelenleg is folyamatban vannak. A beruházó védőbevonattal látja el a távvezeték nem feszültségközeli részeit. A távvezeték a villamos védelmi rendszer és egyéb tesztek végrehajtása miatt időről időre ki lesz kapcsolva. Őszre a tereprendezés – tájépítészek tervei alapján – elkészül. A beruházó folytatja a nem közvetlenül a távvezeték alatti alternatív élőhelyek kialakítását is.

A 2×400 kV-os Cirkovce-Pince 80 km hosszúságú távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része

A Magyarország és Szlovénia közötti Hévíz – (Országhatár) – Pince – Cirkovce 400 kV-os nemzetközi távvezeték projekt az uniós energiapolitikai célok szempontjából is jelentős, ezért szerepelt az úgynevezett közös érdekű projektek listáján.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásÁtviteli hálózatEnergetika

Kapcsolódó