Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hazánk energiaimport-függősége továbbra is 50% feletti

2022. június 7. | VL online |  1621 |

Hazánk energiaimport-függősége továbbra is 50% feletti

A tavalyi évben mérséklődött hazánk energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége több mint negyedével nőtt, az így előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 14,3%-ra emelkedett – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. évi előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportjából.

Kimagasló eredményeket értünk el a megújuló energiaforrások felhasználásában

Magyarország továbbra is magas importkitettséggel rendelkező ország, még akkor is, ha a tavalyi év során ez kis mértékben csökkent. Az importfüggőség mértéke az összes energiahordozóra vonatkozóan a 2020-as 56,2%-ról 54,3%-ra mérséklődött, amelynek oka a növekvő belföldi felhasználás és a jelentős készletfelhasználás volt.

2021-ben a primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgáz-behozatala biztosította, de 1,5%-kal csökkent a kőolaj import és 5,7%-kal a földgáz nettó energiaimport is. A szén és széntermékek importfüggősége 5,6 százalékponttal, a földgázé 8,3 százalékponttal csökkent. A földgáz csökkenő importfüggőségét egyrészt a 2019-2020 időszakban ellátásbiztonsági okokból felhalmozott készleteknek az ebben az időszakban történő felhasználása, másrészt az importcsökkenés okozta. A földgáztárolók töltöttségi szintje tavaly év végén 49,5% volt.

2021-ben tovább folytatódott az elmúlt négy évben megfigyelhető primerenergia-termelés csökkenése, míg a primer belföldi felhasználás 4,9%-kal emelkedett a megelőző évhez képest. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 25,9%-kal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő 6,1%-kal nőtt 2020-hoz képest. A napenergiából származó primerenergia termelés 52,9%-kal nőtt az előző évhez képest.

Elsődleges energiahordozók termelése, 2014-2021 (TJ)

Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése a megelőző évhez képest 7,8%-kal, a nukleáris forrásból származó 0,5%-kal csökkent.

Tavaly a primer belföldi felhasználás 4,9%-kal magasabb volt a 2020. évhez képest. A primer belföldi felhasználás 12,5%-át elsődleges megújuló energiaforrások és hulladékok felhasználása biztosította.

A bruttó termelt villamos energia közel kétharmada, összesen 63,5%-a karbonsemleges forrásból, azaz 44,3%-a nukleáris, 19,3%-a megújuló energiahordozókból származott.

A megújuló forrásból származó villamos energia mennyisége 25,9%-kal emelkedett, míg a nukleáris alapú energiatermelés kismértékben, 0,4%-kal, a fosszilis energiahordozókból származó pedig 1,4%-kal csökkent 2020-hoz képest.

A tavalyi előzetes adatok alapján készített teljes energiastatisztikai riport ide kattintva olvasható el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásáramfogyasztásÁramtermelésEnergetika

Kapcsolódó