Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. május

Erőműveket kell építeni!

Erőműveket kell építeni!

2018. május 16. | Hárfás Zsolt |  4454
1 5 (1)

Természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, mindennapjainkat lehetetlen elképzelni e szolgáltatás nélkül. Ehhez azonban az áramot meg kell tudni termelni, hiszen az áram nem a konnektorból jön, ahogy mondani szokás. Magyarország jövője múlhat azon, hogy ma milyen racionális energiapolitikai döntéseket hozunk meg az elöregedő erőművi kapacitásaink pótlására. A helyes döntés ugyanis elengedhetetlen a hazai ellátásbiztonság fenntartása érdekében.

Napelemes energiaellátó rendszerek

Napelemes energiaellátó rendszerek

Navigálás a változó előírások tengerében 58.

2018. május 16. | Rátai Attila |  911
3 5 (1)

E havi cikkünkben az MSZ HD 60364-7-12:2006 szabványról ejtünk szót. A szabvány pontos megnevezése: „Épületek villamos berendezéseinek létesítése. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények.” Nem lesz hosszú, ugyanis nem a világ leghosszabb szabványáról beszélünk.

Automatikus fényáram-szabályozás

Automatikus fényáram-szabályozás

Érdekes kapcsolások X.

2018. május 16. | Porempovics József |  798

A természetes fény alapvető lételemünk és egészségünkre is jótékony hatása van, de mindemellett tekinthetjük a legjobb „világításnak” is. A sok és nagy felületű ablakok a modern épületek alapelemévé váltak, legyen az üzem, irodaház vagy családi otthon, így ha elegendő természetes fény van, akkor nincs is szükség mesterséges világítás használatára – legalábbis nappal.

1 kVA-es, vonali-interaktív szünetmentes áramforrások

1 kVA-es, vonali-interaktív szünetmentes áramforrások

Áttekintő táblázat

2018. május 16. | VL online |  508

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Szünetmentes áramforrás otthoni környezetben

Szünetmentes áramforrás otthoni környezetben

Keringtetőszivattyú szünetmentesítése

2018. május 16. | Czövek Endre |  3513
1 5 (1)

Manapság egyre gyakoribb a szünetmentes védelem kialakítása lakossági környezetben. Legtöbb esetben televíziók és informatikai eszközök elé helyeznek kisebb teljesítményű UPS-eket, rövid áramkimaradások és tranziens feszültségingadozások ellen. Ezek a készülékek plug & play vonali interaktív szünetmentesek, zömében torony vagy elosztósor kialakításban. Kiválasztásuk, beüzemelésük és működtetésük egyaránt nagyon egyszerű feladat.

Miért hallunk egyre többet a villamosenergia-minőségről?

Miért hallunk egyre többet a villamosenergia-minőségről?

2018. május 16. | Kropkó László Kropkó László Gergő |  4495

A villamos szakemberek környezetében manapság igen gyakran előkerülő fogalom a felharmonikusok. Manapság az 50 Hz-nél magasabb frekvenciákon jelentkező hálózati zavarok műszaki hátteréről nem lehet elégszer beszélni, mert egyre gyakoribbak a felharmonikusok okozta hálózati problémák, melyekre az üzemeltetők keresik a válaszokat. Jelen cikkben szeretném felhívni a figyelmet a modern villamos hálózatokra leselkedő veszélyforrásokra, és mindenki számára világos tájékoztatást adni arról, hogy miért rendkívül fontos dolog a megfelelő felharmonikusszűrés kivitelezése.

Újra szépen cseng a Tungsram neve

Újra szépen cseng a Tungsram neve

Bővül a választék, a cég készül az okos megoldásokra

2018. május 16. | Támogatott cikk |  2135
1

A Tungsram 2018 áprilisában magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tér vissza a piacra. „Örökségünk az innováció” – ezzel a jelszóval éleszti újjá és folytatja a magyar kreativitás 120 éves büszke hagyományát a Tungsram Csoport frissen összeállt menedzsmentje.

Az izzólámpagyártás magyar úttörői

Az izzólámpagyártás magyar úttörői

2018. május 16. | Dobai Gábor |  504

A ma ismert, kiforrott, sokféle célra gyártott izzólámpák kifejlesztését több évtizedes kutatómunka előzte meg, amely alapvetően két fő területen folyt: az egyik az izzószálnak legmegfelelőbb anyag megtalálása a hozzá tartozó gyártástechnológiával, a másik kutatási terület pedig az izzószálat körülvevő közeg kiválasztása volt.

OCPP kommunikációs protokoll

OCPP kommunikációs protokoll

Elektromosautó-töltőállomások

2018. május 16. | Kozma László |  1556

Az elektromosautó-töltőállomásokkal kapcsolatban sok helyen hivatkoznak a bűvös OCPP-re, de vajon tudjuk-e, hogy mi az? Cikkünkben erre próbálunk meg választ adni.