Villanyszerelők Lapja

Napelemes energiaellátó rendszerek

Navigálás a változó előírások tengerében 58.

2018. május 16. | Rátai Attila villamosmérnök, műszaki felügyelő |  346 | |

Napelemes energiaellátó rendszerek

E havi cikkünkben az MSZ HD 60364-7-12:2006 szabványról ejtünk szót. A szabvány pontos megnevezése: „Épületek villamos berendezéseinek létesítése. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények.” Nem lesz hosszú, ugyanis nem a világ leghosszabb szabványáról beszélünk.

Alkalmazási terület

Túl nagy titkot nem árulok el: a szabvány a napelemes (PV) energiaellátó rendszerekkel foglalkozik, beleértve a váltakozó áramú modulokat tartalmazó rendszereket is.

Meghatározások

PV-cella: alapvető PV-eszköz, amely elektromos áramot képes előállítani, ha napsugárzás vagy a napsugárzáshoz hasonló fény éri. A PV-modul összekötött PV-cellákból áll, és összeállításából adódóan a környezettől teljesen védve kell, hogy legyen. A PV-modulokból állnak a PV-modul-sorok, amelyek sorba kapcsolt PV-modulokat tartalmaznak. A PV-panelek a PV-modulok és más szükséges alkotóelemek mechanikailag és villamossal integrált összeállítása egyenáramú tápegység létrehozására.

A PV-panelek PV-modul-sorait villamosan a PV-panel összekötő dobozába csatlakoztatjuk. Itt lehet elhelyezni a védelmi eszközöket is.

A PV-generátor és a PV-panelek összeállítása. A PV-generátor összekötő doboza az a doboz, amelyben az összes PV-panel van villamosan összekötve; itt lehet elhelyezni a védelmi eszközöket is.

A PV-modulsor-kábellel, illetve vezetékkel a PV-modulokat kötik össze, hogy PV-modul-sort kapjanak. A PV-panelkábel vagy vezeték a PV-panel kimeneti kábele, míg a PV egyenáramú főkábel vagy vezeték a PV-generátor összekötő dobozát csatlakoztatja a PV-inverter egyenáramú csatlakozókapcsaihoz.

A PV-inverter az az eszköz, amely az egyenfeszültséget és az egyenáramot váltakozó feszültséggé és váltakozó árammá alakítja. A PV-inverter váltakozó áramú kapcsait a PV-tápkábel, illetve vezeték csatlakoztatja a villamos berendezéshez. PV váltakozó áramú modulról akkor beszélünk, ha a PV-modulok és a PV-inverter úgy van kialakítva, hogy az egyenáramú oldal nem hozzáférhető, azaz az összeállításnak csak váltakozó áramú interfész csatlakozókapcsai vannak. Végül el is jutottunk a PV-berendezéshez, amely fogalom a komplett összeszerelt PV energiaellátó rendszert mint berendezést takarja.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés