Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Meghamisította transzformátorainak teszteredményeit az egyik vezető gyártó

2022. május 5. | VL online |  4388 |

Meghamisította transzformátorainak teszteredményeit az egyik vezető gyártó

A Mitsubishi Electric, a világ egyik vezető elektromos és elektronikai termékeket, valamint HVAC rendszereket gyártó vállalata elismerte, hogy évtizedeken keresztül meghamisította a transzformátorain végzett minőségbiztosítási teszteket.

34 milliárd dolláros bevételével és világszerte 138 000 alkalmazottjával a Mitsubishi Electric vezető szerepet tölt be az autóipari berendezések, légkondicionáló rendszerek, nagy teljesítményű transzformátorok és félvezetők gyártásában.

A cég ügyvezető igazgatója, Masaki Sakuyama egy korábban kirobbant botrány miatt, 2021 októberében már lemondott, akkor légkondicionáló berendezések és a vonatoknál használt kompresszorok esetében derült ki, hogy manipulálták a termék- és vizsgálati adatokat. 35 év alatt közel 85 000 légkondicionáló berendezést és 1500 kompresszort értékesített a cég vasúttársaságoknak.

Idén áprilisban közzétett nyilatkozatában a vállalat bejelentette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet egy külső szervezett végzett, akiket 2021 júliusában vontak be a Mitsubishi Electric minőségellenőrzési visszaéléseinek felderítésébe.

„A Mitsubishi Electric Hyogo Prefecture állambeli Ako Transmission & Distribution Systems Centerében gyártott, 22 kV 2 MVA vagy annál nagyobb teljesítményű transzformátorok ellenőrzése nem felelt meg a vizsgálati szabványokban előírtaknak, ez többek között a Japán Elektrotechnikai Bizottság (JEC), Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) vagy az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) szabványkövetelményeinek való megfelelést jelenti.” – derül ki a bizottság megállapításaiból.

Az vizsgálóbizottság megerősítette, hogy valótlan adatok kerültek a jegyzőkönyvekbe, ezenkívül számos típusterv eltért a tervezési irányelvekben javasoltaktól, illetve a megrendelőkkel egyeztetett igényektől.

Kiemelték például, hogy a hőmérsékletemelkedési tesztek során a 22 kV-os 2 MVA, különböző erőművekben és alállomásokban használt villamos transzformátorok esetében. transzformátoregységek melegedése jóval meghaladta a szabványokban meghatározott maximális értékeket, ám a Mitsubishi Electric tesztjelentései ezekről nem számoltak be, sőt, arról szóltak, hogy a berendezések nem jelentenek túlmelegedési kockázatot.

Hasonlóképpen meghamisították azokat a teszteket is, amelyek a berendezés nagyfeszültségekkel szembeni ellenállóképességét mérik, ezeket az ipari szabványok által megköveteltnél alacsonyabb feszültségszinteken végezték el.

1982 és 2022 márciusa között összesen 8363 darab 22 kV 2 MVA vagy nagyobb névleges teljesítményű transzformátort szállított a Mitsubishi Electric az ügyfeleinek, ezek közül 3384-et nem megfelelően teszteltek, ezekből 1589-et Japánon belülre, 1795-öt pedig külföldre érékesítettek.

A cég szerint a visszaélés nem vezet a transzformátorok meghibásodásához vagy balesethez, de fontolóra veszi, hogy minden vásárlóval külön-külön felveszi a kapcsolatot és szükség esetén kicseréli a berendezéseket.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Transzformátor

Kapcsolódó