Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hónapokig nem találnak szakembereket a betöltetlen állásokra az építőiparban

2022. április 26. | VL online |  1364 |

Hónapokig nem találnak szakembereket a betöltetlen állásokra az építőiparban

A hazai KKV-k közel fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége és a képzettsége jelenti a legfőbb problémát az építőiparban – a megkérdezett cégek 42%-ánál van jelentős ideje betöltetlen állás.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) április elején végzett nem reprezentatív felmérésén több mint 300 vállalkozás vett részt. A válaszadó építőipari cégeket arról kérdezték, hogy hol látnak az építőiparban és a kapcsolódó ágazatokban szakemberhiányt.

A felmérés tanúsága szerint az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak mintegy 42%-ánál van tartósan betöltetlen pozíció. Ezekre a munkahelyekre általánosságban hónapokig nem találnak szakembert. A legfőbb problémát a megfelelő mennyiségű és képzettségű szakember hiánya, illetve a felkínált bérek nagysága jelenti és leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány.

Közülük ácsot és kőművest a legnehezebb találni: ez a probléma nagyjából minden tizenötödik cégnél jelentkezik. Villanyszerelő alkalmazása pedig kb. minden huszadik vállalkozásnak jelent kihívást. 

 A BKIK kutatásának eredményét az ÉVOSZ szintén áprilisi, 400 cég véleményét összefoglaló felmérése is alátámasztja. A tagszervezetek piaci helyzetértékelése szerint a megfelelő számú és szakértelmű szakmunkás hiánya a cégek többségénél komoly problémát okoz a megrendelések teljesítésében. 

 „A magyar munkaerőpiacon a munkaerőhiány több ágazatban is általános problémának mondható. Ez az építőiparban pedig olyan mértékű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további 100 ezer embert is tudnánk alkalmazni. A szektorban ugyanakkor a munkaerő megtartása is kihívások elé állítja a cégeket: felerősödött ugyanis a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, tehát ma már a szakmunkások bérének emelésével is számolnia kell a cégeknek” – mondta el Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpítőiparVillanyszerelő

Kapcsolódó