Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemmodulok biztonságtechnikai minősítése

| |  1306 |

Napelemmodulok biztonságtechnikai minősítése

A 2018. október 1-jén közzétett fotovillamos modulok biztonságtechnikai minősítése szabvány első két része 2021. október 1-jétől magyar nyelven is elérhető.

Az MSZ EN IEC 61730 szabványsorozat meghatározza a szabadtéri klimatikus viszonyok között tartósan működtetett, földi alkalmazású, fotovillamos modulok IEC szerinti követelményeit. A szabványsorozat minden földi, sík felületű modul, például kristályosszilikon-modul, valamint vékonyrétegmodul esetén alkalmazandó. Az érintett fotovillamos modulok egyenfeszültsége legfeljebb 1500 V.

Az MSZ EN IEC 61730-1 a fotovoltaikus modulok biztonságos villamos és mechanikai működéséhez szükséges alapvető kialakításának követelményeit adja meg és ismerteti. Specifikus ismereteket közöl a mechanikai és környezeti igénybevételek által okozott villamos áramütés, tűzveszély és személyi sérülés megelőzésének értékeléséhez. A dokumentum a kialakítás kiegészítő követelményeire vonatkozik, és a kidolgozók szándéka szerint ezek a követelmények a legkisebbre csökkentik a PV-modulok nem rendeltetésszerű vagy szándékoltan rossz alkalmazását, valamint alkatrészeinek olyan meghibásodását, amelyek tüzet, villamos áramütést és személyi sérülést okozhatnak.

Az MSZ EN IEC 61730-2 alkalmazási területe megegyezik az IEC 61730-1 alkalmazási területével: a dokumentum azokat a vizsgálatokat sorolja fel, amelyek követelményeinek egy fotovillamos modulnak a biztonság értékelése szempontjából kell megfelelnie.

A szabványban megkövetelt vizsgálatsorozatok valószínűleg nem vizsgálnak meg minden, az összes lehetséges alkalmazásban használt fotovoltaikus modullal kapcsolatos biztonsági szempontot. A szabvány a kidolgozásakor rendelkezésre álló legjobb vizsgálatsorozatokat alkalmazza. A szabvány célja, hogy a biztonságot ellenőrző vizsgálatsorozatokat adjon meg azokhoz a fotovillamos modulokhoz, amelyek az IEC 61730-1 szerint vannak kialakítva. A vizsgálatsorozatokat és a megfelelés kritériumait úgy tervezték, hogy kimutassák a PV-modulok külső vagy belső elemeinek lehetséges meghibásodásait, amel yek tűzveszélyt, áramütést és/vagy személyi sérülést okozhatnak. A szabvány meghatározza az alapvető biztonsági vizsgálatok követelményeit, valamint további olyan vizsgálatokat, amelyek a fotovillamos modulok végső alkalmazásaitól függenek. A vizsgálatok csoportjai tartalmazzák az általános ellenőrzést, az áramütés kockázatának vizsgálatait, valamint a tűzveszély, a mechanikai és a környezeti igénybevétel értékelését.

Az MSZ EN IEC 61730-2 a biztonság értékeléséhez csak az MSZ EN IEC 61730-1-gyel együtt alkalmazható – olvasható az MSZT tájékoztatójában.

EllenőrzésNapelemNaperőműSzabványok

Kapcsolódó