Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megjelentek az első magyar nyelvű BIM-szabványok

| |  645 |

Megjelentek az első magyar nyelvű BIM-szabványok

Márciusban új korszak nyílt hazánk építésgazdaságának történetében. Az MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.

Az MSZT berkein belül működő MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság alapos előkészítő munkájának eredményeként jelent meg az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az építményinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment építményinformációs modellezés felhasználásával szabványsorozat 1. és 2. részének magyar nyelvű változata:

 • 1. rész: Fogalmak és alapelvek – MSZ EN ISO 19650-1
 • 2. rész: Létesítmények megvalósítási fázisa – MSZ EN ISO 19650-2

Az MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat célja

A szabványsorozat hatékony beszerzés/kiválasztás megteremtésével, valamint a megvalósítási és üzemeltetési fázisok során keletkező információk használatával kívánja segíteni egy létesítmény életciklusa során az azzal kapcsolatba kerülő mindegyik felet az üzleti céljai elérésében. A szabványsorozat megszületése egy széles körű nemzetközi együttműködésnek köszönhető, mely az eszközök/létesítmények, szervezetek, vállalati kultúrák és megbízási utak lehető legszélesebb körére alkalmazható közös információmenedzsment-folyamatot hozott létre, amely bármilyen méretű és összetettségű létesítmény és építési projekt során alkalmazható.
A szabványsorozat elsősorban azoknak készült, akik:

 • részt vesznek a létesítmény tervezésében, kivitelezésében, üzemeltetésében, karbantartásában és használaton kívül helyezésében; továbbá
 • felelősek az eszközön/létesítményen alapuló szervezetük számára történő értékek realizálásáért.
  Ennek részeként szerepük van:
 • a létesítmények megvalósítási és üzemeltetési fázisa alatt keletkező információk kezelésében vagy létrehozásában;
 • az építési projektek beszerzési/kiválasztási folyamataiban;
 • az együttműködésen alapuló munka elősegítésében.

Az ISO 19650 szabványsorozat szerinti információmenedzsment alkalmazása jól illeszkedik valamely minőségirányítási rendszer (pl. ISO 9001) alkalmazásához, a vagyonkezelési rendszer (pl. ISO 55000) vagy a projektmenedzsment-keretrendszer (pl. ISO 21500) részeként, azonban nem követeli meg ezeknek a rendszereknek az alkalmazását.

A magyar nyelven most megjelent 1. rész az épített környezettel foglalkozó szektor üzleti folyamatainak javasolt fogalmait és alapelveit határozza meg a létesítmények életciklusa alatti információk menedzselésének és létrehozásának támogatása érdekében, építményinformációs modellezés (BIM) alkalmazása esetén. A magyar nyelven szintén most megjelent 2. rész a létesítmények megvalósítása során felmerülő, információmenedzsmentre vonatkozó sajátos követelményeket tartalmazza, amelyek az 1. rész fogalmaira és alapelveire épülnek.

Az MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat további részei:

 • 3. rész: Létesítmények üzemeltetési fázisa – MSZ EN ISO 19650-3:2020
 • 4. rész: Információcsere (kidolgozás alatt, várható megjelenése 2022 első fele)
 • 5. rész: Az információmenedzsment biztonságelvű megközelítése – MSZ EN ISO 19650-5:2020

BIMSzabványok

Kapcsolódó