Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A magyarok 60 százaléka tervezi otthona elektromos hálózatának felújítását

2020. december 16. | VL online |  2649 |

A magyarok 60 százaléka tervezi otthona elektromos hálózatának felújítását

Sokan költenének akár 200 ezer forintnál is többet otthonuk elektromos hálózatának felújítására, az új villamossági szerelvények beszerzésénél pedig a biztonság a legfontosabb szempont az ár előtt.

Többek között ez derül ki a Schneider Electric által végzett felméréséből. A kutatás során a válaszadók mintegy 60 százaléka jelezte, hogy korábban már bevált szakembert hív, ha villamossági szerelésre van szükség otthonában.

Az otthoni elektromos hálózatok kapcsán készített online felmérést 877-en töltötték ki. A válaszok alapján a magyarok számára kiemelten fontos a biztonság, amikor új villamossági szerelvényt – villanykapcsolót, konnektort vagy akár elosztódobozt – vásárolnak, több mint 80 százalékuknál ez az elsődleges szempont. Az ár csak a második helyre futott be, a felmérést kitöltők 30 százaléka emelt ki – egy válaszadó ennél a kérdésnél több szempontot is megjelölhetett –, míg a harmadik legfontosabb tényező az, hogy mit ajánl a kereskedő, illetve a villanyszerelő.

A válaszadók harmada él olyan otthonban, amelynek elektromos hálózata 15 évnél régebben lett felújítva, ugyanakkor közel 15 százalék jelölte meg azt, hogy nem tudja, mikor került sor felújításra, így valószínűleg még magasabb a már elöregedett, vagy lassan elöregedő hálózattal rendelkező lakások, házak aránya. Biztató jel ugyanakkor, hogy a felmérést kitöltők ötöde olyan helyen él, ahol öt éven belül foglalkoztak az elektromos hálózattal, ebben persze benne vannak azok is, akik újonnan épült vagy szinte új otthonban laknak.

A kutatás adatai alapján viszonylag magas azok aránya, akik készülnek otthonuk elektromos hálózatának felújítására, a válaszadók 60,5 százaléka jelezte ezt. A következő egy évben ugyanakkor mindössze 8,9 százalékuk tervezi ezt, 13,7 százalék pedig először szakemberrel ellenőriztetné, milyen állapotban van a hálózat, és csak utána kezdene bele a projektbe. A felmérést kitöltők 38 százaléka pedig még nem tudja, mikor vág bele a felújításba.

Azzal tisztában vannak a kérdőívét kitöltők, hogy az otthonok elektromos hálózatának felújítása nem olcsó mulatság, közel felük számol azzal, hogy 100 ezer forint fölötti összeget kell erre fordítania, 20 százalékuk pedig 200 ezer forintnál is többet költene erre a célra.

A felmérés egy igazán meglepő jelenségre is rámutatott: 12,1 százalék azok aránya, akik megpróbálják saját maguk megoldani az elektromos hálózattal, illetve egyes eszközökkel kapcsolatos kisebb problémákat, például a dugaljak, kapcsolók kicserélését, vagy a villanytűzhely, bojler hálózatba bekötését. A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége szeretné felhívni a figyelmet rá, hogy ezt a szükséges szakképesítések és jogosultságok nélkül, jogkövető módon nem tehetik meg a lakástulajdonosok. Jó tisztában lenni azzal, hogy ki végezhet villanyszerelési munkát!

A legtöbben, a válaszadók valamivel több mint 50 százaléka szakembert hív ehhez a feladathoz, de igen magas, 41 százalék azok aránya, akik a családon belül számíthatnak egy kis segítségre, ha ilyen feladat adódik. Ennél a pontnál is hangsúlyoznunk kell, hogy ha csak nem villanyszerlő szakember a segítséget nyújtó rokon, akkor mindenképpen kerülni kell ezt a megoldást, hiszen jogszabályok rendelkeznek a villanyszerelői tevékenységről és számos buktatója lehet még a legegyszerűbbnek gondolt villanyszerelésnek is.

A felmérés egyik tanulsága, hogy a magyarok ragaszkodnak a már bevált szakemberekhez, közel 60 százalékuk jelezte azt, hogy ha villanyszerelőre van szükség, akkor mindig a már bizonyított mestert hívja. A felmérést kitöltők negyede a családhoz fordul jó tanácsért, ajánlásért, míg 11 százalékuk az interneten keresztül igyekszik megtalálni a megfelelő szakembert.

„Az otthoni villamosság-biztonsági felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy bár az emberek a termékek vásárlásánál fontosnak tartják a biztonságot, az elektromos hálózatok rendszeres karbantartása már nem jellemző, ahogyan a védelmi berendezések kapcsán is vannak hiányosságok. Arra a kérdésre például, hogy van-e életvédelmi relé, vagy más, az elektromos hálózat biztonságát növelő berendezés a lakásban a válaszadók 23 százaléka jelezte, hogy nincs még ilyen az otthonában, igaz, tervezik a beszerzését. Nagyon sokan, a felmérést kitöltők 32,6 százaléka pedig azt válaszolta, hogy nem tudja, van-e ilyen eszköz a lakásában, illetve nem ért hozzá. Pedig a nem megfelelően felszerelt, elöregedett, hibás villamossági berendezések komoly károkat okozhatnak, egy kilazult konnektor például akár tűz- és életveszélyes is lehet” – mondta el a felmérés kapcsán Benkó Csaba, a Schneider Electric termékmenedzsere.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

VillanyszerelésVillanyszerelő

Kapcsolódó