Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A Schneider Electric komplett megoldásai az MEKH rendelet kihívásaira

2020. november 23. | támogatott cikk |  1862 |

A Schneider Electric komplett megoldásai az MEKH rendelet kihívásaira

2020. január 16-án jelent meg a villamosenergia-almérők telepítésének szabályairól szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet, amely tisztázza a korábbi, energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek számára almérő rendszerek működtetését előíró törvény alkalmazásának pontos szabályait.

A Schneider Electric mint a villamos méréstechnika és energiamenedzsment piacvezető gyártója elkészített egy összefoglaló és tájékoztató weboldalt, valamint kiadványokat partnerei és az érintettek számára annak érdekében, hogy segítsen a rendelet előírásainak megértésében. Ezen felül a tájékoztató részletesen bemutatja, milyen megoldások állnak jelenleg rendelkezésre a Schneider Electric kínálatában, melyek választ adhatnak az előírásoknak való megfelelésben. A rendelettel kapcsolatos minden információ és részletes leírás, letölthető anyagokkal, készülékekkel és szoftverekkel elérhető a https://www.se.com/hu/mekh weboldalon.

 

A rendelet tehát egyértelműen fogalmaz: legfeljebb 2%-os hibahatárértéken belüli (43/2016. (XI. 23.) NGM rendelet szerinti legalább B pontossági osztályba sorolás), negyedóránkénti mérésre, tárolásra és továbbításra alkalmas fogyasztásmérőket kell alkalmazni bizonyos leágazások mérésére. Már 2021. január 1-től a legfeljebb 100 kW, míg 2022. január 1-től pedig a legfeljebb 50 kW vagy ennél nagyobb teljesítményű villamos berendezéseket ilyen almérőkkel mérni.

Mi a Schneider Electric javaslata az MEKH rendeletnek történő megfeleléshez?

A Schneider Electric egyrészt teljes méréstechnikai kínálattal és megoldásokkal rendelkezik az új MEKH rendeletnek történő megfeleléshez, másrészt ezen túlmutatóan energiahatékonysági javaslatokkal és szoftverekkel, valamint felhőszolgáltatásokkal is segíti partnereit és az érdeklődőket.

Schneider Electric megoldások a 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírásaihoz

Ezek közül választhatunk:

Hagyományos mérőkészülékek és áramváltók 

Rendkívül széles termékkínálat áll rendelkezésre a belépő szintű digitális fogyasztásmérő-készülékektől kezdve, a középkategóriás teljesítménymérőkön át egészen a hálózatanalizátorokig. Természetesen az áramváltók is megtalálhatók vezetékre és áramsínre, fix, bontható vasmagos és Rogowski légmagos változatokban is néhány A-től egészen 4000 A-ig. A mérőkészülékekhez átjárók és energiaszerverek is illeszthetők az adatgyűjtés és felügyeletbe való átadás megkönnyítésére.

Készülékekbe épített belső mérések

Schneider Electric világszerte piacvezető a kisfeszültségű energiaelosztási területen. A kínálatunkban elérhető a Compact NSX, Compact NS és Masterpact készülékekbe szerelt Micrologic védelmek szinte minden elosztószekrényben megtalálhatók, és ezek is felhasználhatók az MEKH rendelet igényeinek kielégítésére.

Új, innovatív, vezeték nélküli PowerTag mérők

A PowerTag mérőkészülékek segítségével nem is nagyon kell átalakítani a szekrényeket, ez egy igazán kis helyigényű megoldás, ugyanakkor tökéletesen megfelel az MEKH követelményeknek.

Frekvenciaváltók motoros leágazások esetén

A Schneider Electric kínálatában elérhető Altivar frekvenciaváltók a motorok sebességszabályozásán túl méréssel is rendelkeznek, ezért alkalmazhatók az MEKH rendeletben leírtaknak megfelelően.

 A rendelet fontos részlete, hogy nem egyszerűen legalább 2%-os pontossággal kell mérni, hanem:

  • a méréseket negyedóránként el kell végezni,
  • a mérési adatokat tárolni kell,
  • a mérési adatokat továbbítani is tudni kell.

Tehát a mérőnek valamilyen kommunikációra képesnek kell lennie és memóriával kell rendelkeznie, vagy közbe kell iktatni egy olyan eszközt, amely a negyedóránkénti tárolást elvégzi.

A részletes megoldásokkal kapcsolatban, kérjük, látogasson el a következő weboldalra és töltse le tájékoztató anyagainkat, vagy ingyenes konzultációért keresse kollégáinkat.

WWW.SE.COM/HU/MEKH

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

áramfogyasztásMEKH rendeletMéréstechnika

Kapcsolódó