Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Változás a villamossági szerelvények jelölésében

2020. július 14. | VL online |  4451 |

Változás a villamossági szerelvények jelölésében

Július elsejétől a „gyermekvédelem” kifejezés helyett más jelöléssel kell ellátni a gyermekek megóvása érdekében speciális biztonsági megoldással készült dugaljakat a német VDE szabványügyi testület döntése szerint.

Több jelentős gyártó a jövőben a „biztonsági zsalu” megjelölést használja majd érintett termékei csomagolásán. A német szabványügyi hatóság egy gyermekek napközbeni felügyeletével foglalkozó intézményben  történt baleset miatt úgy döntött, hogy a jövőben a „gyermekvédelem”, „gyermekvédett” (child protection, childproof) és hasonló kifejezéseket nem lehet használni a VDE jelöléssel ellátott, speciálisan kialakított dugaljak esetében a termék megjelölésére, illetve reklámozására.

Az említett esetben ugyanis az intézmény működtetői kifejezetten a „child protection”, vagyis gyermekvédelem jelölés miatt választották azt a terméket, ami a balesetben érintett volt. Több nagy gyártó a VDE ajánlásának eleget téve a jövőben a „biztonsági zsalu” kifejezést használja majd az általuk gyártott, a gyermekek védelme érdekében speciálisan kialakított dugaljak esetében. Több dugalj esetében a termék csomagolásán jelent meg a „gyermekvédelem” szó, amit mostantól a „biztonsági zsalu” szavakkal helyettesítenek.

Várható egy átmeneti időszak, amikor mindkét megjelöléssel lehet majd találkozni az üzletek polcain lévő dugaljaknál, azonban a piacvezető gyártók törekednek arra, hogy minél előbb megfeleljen az általa alkalmazott csomagolás a VDE elvárásainak. A termékek komponenseiben és a gyártási folyamatokban nincs változás, így az eddig használt tanúsítványok tovább használhatóak, újak kiadására nincs szükség. Mivel az Európai Unióban tagállamonként eltérő szabályozások vannak érvényben, így a VDE által kiadott iránymutatás csak azon országokra és gyártókra vonatkozik, ahol ezen tanúsító cég jelzése feltüntetésre kerül a termékek csomagolásán.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Csatlakozóaljzat

Kapcsolódó