Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

2019 végéig 629 GW napelemes kapacitást telepítettek a világon

| |  1078 |

2019 végéig 629 GW napelemes kapacitást telepítettek a világon

Kína, amely a világ legnagyobb napelempiacának számít, 2019 során 30,1 GW új napelem-kapacitást telepített, őket az Egyesült Államok követte 13,3 GW-tal és Japán 7,7 GW-tal.

A tavalyi évben a telepítők a világ minden részében összesen 114,9 GW új napelemkapacitást telepítettek, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) legfrissebb statisztikáiból.

A globális fotovoltaikus piac állapotáról készített pillanatfelvételében az IEA azt jelezte, hogy a tavalyi év egésze 12%-os növekedést mutatott 2018-hoz képest, az összes kontinensen jelentős bővülést tapasztaltak. 2019 végéig összesen 629 GW napelemet telepítettek a világon.

A bal oldali adatsor a 2019 során telepített telepített napelemes kapacitásokat, míg a jobb oldali a globális, összesített adatokat mutatja.

Az új kapacitások tekintetében Kína már harmadik éve töretlenül bizonyul a világ legnagyobb napelem piacának 30,1 GW kapacitással, ezután az Egyesült Államok következik 13,3 GW-tal, majd Japán 7,7 GW-tal.

Az Európai Unió – amely ha egy egységként kezelünk a 10 legjobbon belül, akkor elméletileg a világ második legjobbja – összességében körülbelül 16 GW bővülést regisztrált. Spanyolország és Németország volt az a két ország, amely a kontinensen belül a legtöbb 4,4 GW és 3,9 GW kapacitást telepített az elmúlt év során.

Ázsiához köthető a tavalyi kapacitásbővítések mintegy 57%-a. Kína és India mérséklődő keresletét olyan országok pótolták, mint Dél-Korea, Tajvan és Malajzia.

Az IEA közlése szerint a világon telepített összes fotovoltaikus rendszer jelenleg körülbelül 3%-át fedezi a globális elektromos energia iránti igénynek.

A Nemzetközi Megújuló Energia Társaság (International Renewable Energy Agency, IRENA) legutóbbi, teljes évet átfogó statisztikái azt jelezték, hogy a világ 97,1 GW új napelemkapacitásra tett szert 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy e jelentés és az IEA PVPS adatai közötti eltérés hozzávetőlegesen 17,8 GW.

NapelemNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó