Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kötelező a maszk viselése Budapesten

| |  1423 |

Kötelező a maszk viselése Budapesten

Április 27-től a budapesti a villanyszerelési szaküzletekben is kötelező a vásárlók és eladók arcának eltakarása, a maszkok viselése. A főpolgármester intézkedése alapján a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, taxikban és egyéb üzletekben is használni kell ilyen jellegű védőfelszerelést.

Sok különböző típusú szájmaszkot lehet ma kapni Magyarországon és mindegyiknek más előnyei-hátrányai vannak, amiről részletes cikkít írtunk korábban.

Több nemzetközi laboreredmény is elérhető, ahol a különböző típusú maszkok hatékonyságát hasonlították össze. „Szerencsére” ezek a tesztek már évekkel ezelőtt elkészültek, hiszen Ázsiában sok hasonló járvánnyal küzdött már meg a lakosság. A tudományos kiscsoportos felmérések mellett nemzetközi statisztikák is beszámolnak a maszkviselés eredményeiről.

Összességében elmondható, hogy a legnagyobb különbség nem a különböző maszkok viselésében van, hanem a maszk meglétében, tehát, hogy hordanak-e vagy nem az emberek.

Maszktól függetlenül minimum 60%-al lehet csökkenteni a vírusok terjedését, ha mindenki visel maszkot, ami elég jó aránynak számít a maszk nélküli 0%-hoz képest. A maszktípusok között elsősorban nem a fertőzés átadásában, hanem a saját magunk védelmében van jelentősége. Amennyiben a szűrőközeg képes a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket kiszűrni és a maszk záródik az orron és szájon, akkor 90% feletti védettséget is eltudunk érni (pl. FFP2, FFP3).

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a maszkokról:

Ha a vírus kisebb, mint a 0,3 mikron, akkor miért akadályozza meg a fertőzést?
Mert a vírusok kisebb aeroszol cseppeken „utaznak”, ezért a szűrőközegnek elegendő ezeket a cseppeket szűrni.

Mi az az N95, KN95, FFP2?
Amerikai, kínai és európai szabványok szerinti besorolás, ami azt szabályozza, hogy hány százalékát szűri ki a maszk a 0,3 mikron feletti részecskéknek. Van köztük némi eltérés, de nagyságrendileg hasonló hatékonyságúak. Bővebben erről itt írtunk.

Az is jó, ha egy sálat tartok az arcom elé?
Az április 27-ei főpolgármesteri rendelkezés szerint Budapesten elegendő. Nincs szabályozva mivel takarjuk el az arcunkat. A vírus átadását cseppfertőzéssel ez is megakadályozhatja, ha a sálba köhög a fertőzött személy és nem a mellette állót köhögi le a buszon.

Az otthon készített maszkok hatékonyak?
A cseppfertőzést ez is megakadályozza, felfogja a szánkból, orrunkból kijövő cseppeket, amik tartalmazhatnak koronavírust. E mellett több előnye is van, például többször használható, ha 60 Celsius-fokon kimossuk, nem csökkentik a piaci kínálatot, így nem vesszük el a kórházi ápolók és betegek elől, kényelmesek, egyediek.

Eddig a WHO és a kormánykommunikáció is azt javasolta, hogy csak a betegek és a kórházi dolgozók viseljenek maszkot, akkor most miért kötelező?
Amíg a védőfelszerelések nem voltak elérhetőek, nehezen lehetett kötelezővé tenni, illetve ez nem is változott eddig, jelenleg ez a szabályzás csak a fővárosban lépett életbe. Elsősorban a védőfelszerelések hiánya miatt az egészségügyi dolgozók és a betegek elsőbbséget kaptak ez által.

Ha én hordom a maszkot, de más nem akkor mi értelme?
Akkor is van értelme, mert ha Te beteg vagy, akkor megakadályozod, hogy más elkapja, ezzel csökken a fertőzésveszély. Ha FFP2 vagy magasabb besorolású maszkot viselsz, akkor jobb a helyzet, mert te is jobban védett vagy. Az új szabály szerint viszont Budapesten minden boltban, üzletben hordania kell a vásárlóknak és eladóknak kivétel nélkül.

A feleségem varrt egy maszkot, de megfulladok benne, akkor ennek mi értelme?
A legnagyobb gond a házilag előállított maszkokkal, hogy nehezebb bennük a légzés, ha túl sok rétegből állnak. Fontos, hogy a viselője kényelmesen tudjon lélegezni és ne párásodjon be túl hamar, mert az szintén csökkenti a hatékonyságot. Ezeknek a maszkoknak nagy lehet a mellészívásuk is, ezért célszerű megfelelő méretű és formájút használnunk. Sajnos a nagy szakállal rendelkezőknek ez okozhat nehézséget. A szűrés szempontjából viszont, jobb ha több rétegű a maszk, akár 3-4 réteggel megtöbbszörözhetjük a szűrés hatékonyságát, de teszteljük, hogy legyen légáramlás a szöveten keresztül. Ha gyorsan akarjuk növelni a szűrés mértékét, felvehetünk 2 maszkot is egymásra.

Miből készüljön a házi készítésű szájmaszk?
A legjobba sűrűszövésű szövet, pamut. Ebből több réteg növeli a hatékonyságot. Többen varrnak levegőszűrő betéteket is a maszkokba. Itt két dologra figyeljünk. Ha a szűrőben vannak apró szálak, azok akár mérgezőek is lehetnek, ezért csak két réteg szövet közé tegyük, hogy ne tudjuk belélegezni. A papírból készült origami maszkok, teafiler és egyéb hajtogatott maszkok is jók a cseppfertőzés megakadályozására, de csak egyszer használatosak, mert hamar bepárásodnak és nem annyira illeszkednek az archoz.

Meddig lehet használni egy maszkot?
Az orvosi szájmaszkok egyszer használatosak néhány óra után eltömődnek, ki kell őket dobni. A házi maszkok többször használhatóak, vasalhatóak, de azok sem örök darabok. Még az FFP2-es maszkok is csak néhány alkalomra ajánlottak, de külön jelzés mutatja, hogy mennyire gyakran lehet használni. Jellemzően egy vásárlásra, utazásra, munkára használjuk és kézmosás mellett cseréljük őket.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Rendszeresen kiküldött hírlevelünkben naprakész és érdekes híreket olvashat. A villanyszerelő szakmán belül is gyakran történnek hirtelen és meglepő dolgok, melyekről a hírlevélben időben értesül, hiszen szaklapunk havi megjelenése néha határt szab az aktualitásnak.

Feliratkozom

Koronavírus

Kapcsolódó