Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fűtőszőnyeg vagy fűtőkábel?

Comfort Heat elektromos padlófűtés

| |  6835 |

Fűtőszőnyeg vagy fűtőkábel?

Ha elektromos padlófűtés megvalósításában gondolkozunk, akkor a lehetőségek széles tárháza áll előttünk. Fűtőkábel vagy fűtőszőnyeg? Mi a különbség? Félnünk kell az elektroszmogtól?

Az elektromos fűtések egyre elterjedtebb vállfaját képviselik az elektromos fűtőkábelek. A fűtőkábel népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy: 

  • Tartós: egyszerűségéből adódóan rendkívül hosszú az élettartama – 20 év garancia.
  • Univerzális: olyan problémára kínál megoldást, ami korábban csak bonyolult épületgépészeti megoldásokkal volt elérhető.
  • Tanítható: a környezeti viszonyok és az elvárt hőfok függvényében, az intelligens termosztátok érzékelők segítségével optimalizálják a rendszert. 
  •  Takarékos: kimagaslóan jó hőeloszlást tesz lehetővé, ami megsokszorozza a hatékonyságát.

Fűtőkábel vagy fűtőszőnyeg?

A fűtés elvét tekintve mindkét termék azonos. A különbség abban áll, hogy a fűtőszőnyeg esetén a fűtőkábelt gyárilag meghatározott sortávolsággal felviszik egy öntapadó felülettel ellátott hálóra. Ez némileg megnöveli a termék árát, a telepítés ugyanakkor lényegesen gyorsabb, egyszerűbb és kevesebb hibalehetőséget tartalmaz. Így aki a telepítési időn és költségen szeretne spórolni, annak érdemes a  fűtőszőnyeget választania.

 A fűtőkábel előnye a fűtőszőnyeghez képest az, hogy a sortávolságot ­- és így a négyzetméterenként beépített teljesítményt – magunk határozhatjuk meg. A telepítés ugyanakkor munkaigényesebb, hiszen a szálak párhuzamos futásának biztosításához először acél rögzítőszalagot kell lefektetni a betonra, majd ebbe kell belefűzni a fűtőkábelt. Fűtőkábelt ezért inkább akkor javasolt választani, ha mindenképpen szükséges eltérni a fűtőszőnyegek által behatárolt négyzetméterenkénti teljesítménytől.

A Comfort Heat termékek további előnye, hogy a teljes ház padlófűtését meg lehet velük oldani. A fűtőkábelek csupán 4,6 mm vastagságúak, így a járólapok felxibilis ragasztórétegében elférnek, vagy melegburkolat alatt az aljaztkiegyenlítő rétegben. Köszönhetően az árnyékolásnak az újabban felmerülő elektroszmog veszélye nem áll fenn (csupán 56nT a mágneses térerősség). Ráadásul mivel a fűtőkábelek teljes hosszában földelt, így az elektromos térerősség 0 V/m. Az erről szóló mérési jegyzőkönyvet kérje kereskedőjétől!

A kábelek IP67 védelmük miatt, akár épített zuhanyzó alatt is biztosítják a kellemes padlóhőmérsékletet, amíg a meleg zuhanyzóvíz fel nem melegíti a járólapot. Persze a padlófűtés nem csupán a fürdés előtt, hanem utána is praktikusabb egyéb fürdőszobai fűtésektől, hiszen a kipancsolt víz lényegesen hamarabb szárad fel a padlón.

COMFORT HEAT TERMÉKEK

A termékekkel közelebbről is megismerkedhet partnereinknél, vagy a Construmán a D pavilon 203B standon.

Elektromos fűtés

Kapcsolódó