Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Stagnálnak a megújulós beruházások, nő a szén-dioxid-kibocsátás

| |  1085 |

Stagnálnak a megújulós beruházások, nő a szén-dioxid-kibocsátás

Az elmúlt közel húsz évben évről évre jelentősen bővültek a globálisan újonnan telepített megújulóenergia-termelő kapacitások, ez a folyamat azonban 2018-ban megtorpant, miután világszerte összességében körülbelül ugyanannyi új megújulós kapacitást telepítettek mint 2017-ben

A globális energiaátmenet váratlan stagnálása tovább erősíti a klímacélok teljesülésével kapcsolatos aggályokat – hangsúlyozza az IEA, amely szerint legutóbb 2001-ben fordult elő, hogy az előző évinél nem telepítettek több megújuló alapú áramtermelő kapacitást - írta meg a Portfolio a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése alapján.

A jelentés szerint 2018-ban a megelőző évihez hasonlóan 180 gigawatt új fotovoltaikus nap-, szél-, víz- és egyéb megújuló energiatermelő kapacitást telepítettek összességében világszerte. Ez mindössze 60 százaléka annak, amelyre az egyes években szükség lenne a Párizsi Klímaegyezmény céljainak teljesítéséhez, amelyhez az IEA szerint 2018 és 2030 között évente mintegy 300 GW új megújulós termelő kapacitásra lenne szükség.

A tiszta energiaforrások terjedésének lassulásával párhuzamosan a globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly 1,7 százalékkal új történelmi csúcsra, 33 gigatonnára emelkedett, annak ellenére is, hogy a megújuló alapon termelt villamos energia mennyisége 7 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest.

Az egyes megújuló energiaforrások tekintetében a napenergia esetében az új kapacitás nagysága stagnált, a szélenergia esetében enyhe bővülés, a vízenergiánál viszont visszaesés tapasztalható, míg az új bioenergia kapacitások szintén enyhén bővültek.

A telepítések regionális megoszlása az EU, Kína, Japán és India esetében visszaesést mutat, az Egyesült Államokban és a világ többi részén ugyanakkor kis mértékben nőtt a telepített új megújulós kapacitások nagysága, ami ugyanakkor globálisan csak a stagnáláshoz volt elegendő.

Forrás: Portfolio

Megújuló energetikaNapelemSzén-dioxid-kibocsátás

Kapcsolódó