Villanyszerelők Lapja

Az ország legnagyobb naperőművét adták át Pakson

| |  1110 | |

Az ország legnagyobb naperőművét adták át Pakson

2019. március 5-én átadták az ország legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású, a 9 milliárdos költséggel készült naperőművét Pakson.

A naperőmű, az atomerőműtől néhány kilométerre található, egy több mint 51 hektáros területen. Az létesítmény nagyjából 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja, ez közel 8500 háztartásnak felel meg. A legmodernebb technológiával rendelkező naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes.

A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjában elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.

Borítókép

Paks, 2019. március 5. Az újonnan átadott paksi naperőmű napelemtáblái 2019. március 5-én. Az ország legnagyobb, 9 milliárdos költséggel készült naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával valósult meg az atomerőműtől néhány kilométerre. A 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőmű mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja.

MTI/Sóki Tamás

NapelemNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó