Villanyszerelők Lapja

Növekszik vagy csak kullog a magyar napelemes áramtermelés?

| |  961 | |

Növekszik vagy csak kullog a magyar napelemes áramtermelés?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai szerint 2018 első három negyedévében a hálózatra csatlakoztatott naperőművek beépített teljesítménye 60 MW-al növekedett. Sok ez vagy kevés?

Sok ez vagy kevés?

A MEKH negyedévente teszi közzé – az elosztói engedélyesek adatszolgáltatása alapján – a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) számának és kapacitásának bővüléséről szóló jelentését. A 2018 harmadik negyedévéről készített jelentés alapján 2018. január 1. és szeptember 30. között összesen 59,9 MW új HMKE-t telepítettek, amelyek mind napelemes rendszerek voltak. Az újonnan telepített napelemrendszerek átlagos beépített teljesítménye 7,3 kW-t tett ki.

2018 harmadik negyedévében a magánszemélyek 2400 darab napelemes HMKE-t telepítettek összesen 14 MW kapacitással, míg az üzleti vállalkozások, közintézmények 454 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 8,1 MW kapacitással.

Mindeközben Németországban

2018-ban mintegy 3 gigawatt napelemes kapacitással bővült a német villamosenergia-hálózat, csak decemberben nagyobbat ugrottak a teljes magyar napelemes potenciálnál.

Németországban a kumulált napenergia-termelési kapacitás majdnem elérte a 46 GW-t annak köszönhetően, hogy csak tavaly mintegy 3 GW napelempotenciált kapcsoltak be a rendszerbe. Ezzel a mérleg tovább billent a megújulók felé a hagyományos erőművekkel szemben, miután tavalyelőtt már a zöldenergia forrású termelőkapacitásból (112,5 GW) állt több a német hálózat rendelkezésre, mint a hagyományosokból (105,1 GW).

HMKE

Háztartási méretű kiserőműnek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, amelyre az alábbiak (egyidejűleg) jellemzők:

  • csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t,
  • közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik,
  • erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló csatlakozási teljesítményének mértékét.

 A HMKE közcélú elosztóhálózathoz csatlakoztatása csak az adott területen működési engedéllyel rendelkező elosztói engedélyes hozzájárulásával lehetséges.

A HMKE által termelt villamos energia első lépésben (részben vagy teljesen) a saját fogyasztói berendezéseken kerül felhasználásra. Ha az aktuális felhasználói igény nagyobb, mint a HMKE által aktuálisan termelt villamos energia mennyisége, a felhasználói igény teljes kielégítéséhez még pótlólagosan szükséges villamos energia a közcélú hálózatból kerül a felhasználói hálózatra. Ha az aktuális termelés meghaladja az aktuális felhasználói igényt, akkor az ez utóbbin felüli „többlet” termelés a közcélú hálózatba kerül.

ÁramtermelésHMKENapenergiaNaperőmű