Villanyszerelők Lapja

Rákapcsolták a hálózatra a Leningrád-2 atomerőmű első új blokkját

| |  1978 | |

Rákapcsolták a hálózatra a Leningrád-2 atomerőmű első új blokkját

Szinkronizálták az elektromos hálózattal a Leningrád-2 atomerőmű első új blokkját adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség március 9-én. A négyórás rákapcsolás a minimális 240 MW-os teljesítményen történt, ami alatt a blokk mintegy 1 millió kilowattóra energiát termelt.

"Az új, szupererős leningrádi energiablokk megkezdte a villanyáram termelését és ezzel működővé minősült" - mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

A Lenigrád-2 atomerőmű első új blokkjában a 3+ generációt képviselő VVER-1200 típusú reaktor működik, amely a második működő modell Oroszországban, a 2016-ban beindított a Novovoronyezs-2 után. Ilyen típusú reaktorokkal szerelik majd fel a két új paksi blokkot is.

A Leningrádi Atomerőmű Északnyugat-Oroszország legnagyobb villamos energia termelője. Ez az atomerőmű biztosítja a régióban előállított villamos energia mintegy 50 százalékát. Az alábbi videóban néhány kocka erejéig láthatjuk az első üzemanyag-kazetta berakását az aktív zónába, amelyre 2017. december 8-án került sor, míg rá 9 nappal, december 17-én az utolsó kazetta is a helyére került, ami összesen 163 darab friss üzemanyag-kazettát jelent.

A leningrádi esemény magyar szempontból azért is rendkívül fontos, mert a leendő paksi új blokkok elsőszámú referenciablokkjáról van szó.

ÁramtermelésAtomerőmű

Kapcsolódó