Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mozgásérzékelős közvilágítás

| |  3261 |

Mozgásérzékelős közvilágítás

A mozgásérzékelővel felszerelt lámpák jó szolgálatot tesznek a garázs vagy a kert megvilágításánál, azonban Norvégiában a közvilágításban is megpróbálkoznak vele, így csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Az ötlet nem új

Hasonló projekttel hazánkban is találkozhatunk. A Központi Fizikai Kutatóintézet csillebérci telephelyén tesztelt adaptív világítási rendszer hasonlóan működik: a világítótestek fényárama az észlelt jármű- és gyalogosforgalom, valamint a helyi időjárás hatására automatikusan megváltozik.

A lámpatestekhez illesztett passzív infravörös mozgásérzékelők segítségével az úton haladók sebessége és haladási iránya is meghatározható. Az érzékelt állapot szerint a lámpatestben elhelyezett vezérlőegység azonosítja és kategorizálja a kialakult forgalmi helyzetet, majd a világítótest által szolgáltatott fényáramot az érzékelt mozgásnak megfelelően állítja be úgy, hogy az elegendő legyen a biztonságos közlekedéshez.

Norvégiában hasonló technológiával szerelték fel egy 5,5 kilométeres útszakasz világítási hálózatát, amely az energiamegtakarítás egyik hatékony eszköze lehet. A rendszer 220 lámpaoszlopból és a forgalmat érzékelő szenzorokból áll, amely a közeledő járókelők vagy gépjárművek észlelése esetén a fényáramot a 20 százalékos takarékos üzemmódról 100 százalékos teljesítményre emeli, majd elhaladásukkor lecsökkenti.

A mozgásra reflektáló világítási rendszerek segítségével jelentős energiamegtakarítás érhető el, főként azokon a helyszíneken, ahol kis forgalomsűrűség várható az éjszakák során, vagy a forgalom csak bizonyos időszakokban jelentős – például ipari parkokban és lakóövezetekben.

KözvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó