Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. november

E27-es fejelésű, A-burás normál izzó formájú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas LED-fényforrások

Áttekintő táblázat

netadmin |  2627

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A villamos szerkezetek elhelyezésének követelményei

Dési Albert |  9848
1 4 (1)

A villamos készülékek által okozott tüzek megelőzése címmel megjelent, az októberi lapszámunkban olvasható cikkünk folytatása következik, amelyben egyrészről lezárjuk az előzőkben megkezdett gondolatokat, másrészről megvizsgáljuk a villamos készülékek által létrehozott mágneses, illetve elektromágneses erőtereket és azok környezetünkre gyakorolt hatását.

Navigálás a változó előírások tengerében XXIV. MSZ HD 60364-6:2007 Ellenőrzés II.

Rátai Attila |  5336
2 4.5 (2)

Előző cikkünkben láthattuk, hogy milyen szemrevételezéses vizsgálatokat kell elvégeznünk. Mielőtt folytatnánk, bemelegítésként néhány olvasói észrevételre reagálnék a korábban leírtakkal kapcsolatban.

Mi lesz veled, Elektrotechnikai Múzeum?

Lantos Tivadar Fülöp Miklós |  3669
1

Az Elektrotechnikai Múzeum manapság a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részeként működik, tengődik. Amióta az MMKM alá rendelték, nem járnak rá jó idők. Eleve megcsappant a személyzete, téli időszakban a kiállítótermek nagy része fűtetlen, és a szakvezetők a múzeumtól fizetést nem kapnak, így járnak be és tartják meg azokat az előadásokat, amelyek kiemelkedő színvonalúak, és valódi tudással ruházzák fel a hallgatóságot.

Retrofit LED fényforrások az új EU szabályozás tükrében

Juhász Mónika |  4238

A korábbi normál izzókkal, halogénlámpákkal vagy éppen fénycsövekkel csereszabatos, ún. retrofit LED fényforrások használata minden előzetes becslést túlszárnyalva növekszik az európai és a hazai piacon. Gyors elterjedésüket nemcsak annak köszönhetik, hogy végre olyan alkalmazásokban is, mint a halogén szpotlámpák nagymértékű energia- megtakarítást nyújtó, azonos méretű alternatívák állnak rendelkezésre, hanem annak is, hogy a növekvő számú gyártó és forgalmazó egyre élesedő versenye a LED lámpák árának rohamos csökkenéséhez vezetett.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben VI.

Gyakorlati áramkörök I.

Porempovics József |  6845
2 4 (1)

Az elektronikai alkatrészek talán megfelelő mértékben történő bemutatása után következzenek gyakorlati alkalmazások, áramköri kapcsolások. A konkrét áramkörök kapcsolási rajzokkal lesznek bemutatva, melynek célja elsősorban az, hogy a nem kifejezetten elektronikával foglalkozó villamossági szakemberek – akik egyébként napról napra használnak elektronikát tartalmazó eszközöket – képet kapjanak arról, hogy mit is tartalmaznak pontosabban ezek az eszközök, hogyan van megoldva a tápegység vagy éppen egy bemeneti jel fogadása, feldolgozása.

Pozitív energiamérlegű intelligens közvilágítási rendszer

Dudás Péter Prikler László Kuti András Bátai Roland |  4351
1

A Központi Fizikai Kutatóintézet csillebérci telephelyén kialakított E+Grid rendszer egy hazai finanszírozású K+F projekt keretein belül jött létre. A projekt célja egy olyan kültéri laboratórium létrehozása, amelynek segítségével egy integrált közvilágítási, energetikai és informatikai rendszer együttes optimalizálása hajtható végre, reflektálva a 2020-as európai stratégia energetikai célkitűzéseire.

Háztartási hűtőkészülékek energiafogyasztása

Nagy József |  13 483
3 4.5 (2)

A hűtő- és fagyasztókészülékek minden nap, a nap 24 órájában teszik a dolgukat. A működésükhöz villamos energiára van szükség. Nézzük meg, hogy hogyan viszonyul a hűtőkészülékek energiafogyasztása a többi háztartási energiafogyasztóéhoz, valamint milyen trendek voltak megfigyelhetők az elmúlt években.

Kinek garancia a garanciális visszatartás?

Lantos Tivadar |  5241
1

A garanciális visszatartás az építési szerződések egyik leggyakoribb biztosítéka, melyet az elvégzett munka minőségének garanciájaként akár évekig is fenntarthatnak. De mi történik bármelyik szerződő fél felszámolása vagy fizetésképtelensége esetén? Milyen visszaélésekre adhat okot a biztosítékok e formája?

Budapest dísz- és közvilágítása

Fülöp Miklós |  4259
1 5 (1)

A főváros közvilágítását 177 457 lámpatest látja el, amelyek működését 3306 kapcsolószekrény, 2898 km kábel és 2712 km szabadvezeték segíti. Olyan számok ezek, amelyeknek mindenképpen érdemes mögé pillantanunk.