Villanyszerelők Lapja

TechnológiákVilágítástechnika

Retrofit LED fényforrások az új EU szabályozás tükrében

2014. november 10. | Juhász Mónika |  3032 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A korábbi normál izzókkal, halogénlámpákkal vagy éppen fénycsövekkel csereszabatos, ún. retrofit LED fényforrások használata minden előzetes becslést túlszárnyalva növekszik az európai és a hazai piacon. Gyors elterjedésüket nemcsak annak köszönhetik, hogy végre olyan alkalmazásokban is, mint a halogén szpotlámpák nagymértékű energia- megtakarítást nyújtó, azonos méretű alternatívák állnak rendelkezésre, hanem annak is, hogy a növekvő számú gyártó és forgalmazó egyre élesedő versenye a LED lámpák árának rohamos csökkenéséhez vezetett.

Míg akár csak 2-3 évvel ezelőtt egy jó minőségű izzólámpát kiváltó, E27-es fejelésű LED lámpáért akár 10 000 Ft-ot is elkértek, addig mára ez az összeg már 3000-4000 forintra csökkent, azaz a LED lámpák ára vetekszik egy-egy jobb minőségű vagy komolyabb tudású (pl. szabályozható, alkonykapcsolós stb.) kompakt fénycsőével, miközben méretük többnyire kisebb, élettartamuk hosszabb, kiválóan bírják a kapcsolgatást és a hideget (pl. kültéri alkalmazásokban), és nem tartalmaznak a környezetre káros anyagokat (elsősorban higanyt).

A számtalan, többnyire névtelen gyártó piaci belépése és a LED fényforrásokat (is) érintő szabályozás hiányossága azonban kockázatot is rejt magában – mivel LED chipekhez könnyű hozzáférni, és a LED lámpák előállítása nem igényli olyan bonyolult és költséges ipari berendezések installálását, mint például az izzólámpák esetében, rengeteg cég és vállalkozó fogott bele komolyabb képzettség és világítástechnikai tapasztalat nélkül a LED-gyártásba.

Az eredmény? Az európai üzleteket, elsősorban a kiskereskedelmi hálózatokat és a webshopokat elárasztották az olcsó, ámde kétes minőségű termékek. Ezek ránézésre nem különböznek a nagy múltú gyártók termékeitől, és a csomagoláson feltüntetett paraméterek is kiválóak, sőt, gyakran sokkal jobbak, mint amit a komoly fejlesztői, akkreditált laboratóriumi háttérrel rendelkező gyártók deklarálnak termékeikről.

És a fogyasztó? Minden bizonnyal örül a kedvező árnak, és ha figyelmes, sikerül olyan lámpát választania, aminek legalább nem ridegfehér a fénye. A meglepetés azonban biztosan nem marad el: ha nem is a nagyszámú meghibásodás, de az egyes lámpák szemmel láthatóan egymástól eltérő színhőmérséklete vagy a nagyon gyors fényáram-avulás biztosan elveszi a kedvét attól, hogy legközelebb is a LED technológia mellett döntsön.

MacAdams-ellipszisek

A CIE színdiagramon belül az ún. MacAdams-ellipszisek jelölik azt a területet, melyen belül az emberi szem nem lát színkülönbséget. A színdiagram fehér színeket reprezentáló Planck-görbéjén az egyes MacAdams-ellipsziseket a középpontól (pl. 2700 K) további 7 lépésre osztjuk fel – minél közelebb esik az XY koordinátarendszerben két LED fényforrás színhőmérséklete egymáshoz, annál homogénebb, azaz láthatóan azonos a színük. A szabvány minimális előírása a 6 MacAdam-ellipszis, azaz az egy termékcsaládba, típusba tartozó LED fényforrások színe maximum hat ellipszisnyi távolságra térhet el egymástól. A kiváló minőségű LED-ek többnyire 3-4 ellipszist fednek le, az 5-6 ellipszist lefedő LED fényforrások színkonzisztenciája jó. A MacAdams adat a fényforrásban használt LED chipek minőségétől függ, minőségi gyártók ezen adat alapján szelektrált, ún. binnelt LED-eket használnak a lámpák előállításához.

A CIE színdiagramm 7 lépéses elipszis

Ezen problémákat és a hiányos szabályozást felismerve, az EU 2013. szeptember 1-től szigorúbb előírásokat vezetett be a LED lámpák minőségi és teljesítmény-paramétereire, valamint a fogyasztók tájékoztatására vonatkozóan. A szabályozás célja a gyártók és termékek iparági harmonizációjának és a vásárlók, használók elégedettségének elérése.

A legfontosabb előírások röviden összefoglalva:

  • A korábban nemirányított fényű, illetve egyéb technológiájú fényforrások után az energiahatékonysági címkét 2013. szeptember óta az itányított fényű LED lámpákon is fel kell tüntetni.
  • Mind az irányított (szpot- és reflektorlámpák), mind a nem irányított („izzólámpa” alternatíva) LED-ek esetén adott lumenértéket kell elérni ahhoz, hogy a lámpa egy bizonyos izzóteljesítmény kiváltójaként feltüntethető legyen (pl. a 60 W-os izzó minimum 806 lumen fényáramú LED lámpával váltható ki – lásd az áttekintő táblázatban).
  • 6000 óra (átlagos otthoni működés mellett ez kb. 6 év) működés után a LED fényforrások legalább 90%-ának még működnie kell, és fényáramuk nem csökkenhet az eredeti kezdeti érték 80%-a alá. • A LED lámpák 95%-ának működnie kell 1000 óra után, azaz a hibaarány nem lehet 5%-nál magasabb.
  • A színvisszaadás nem lehet 80-nál kisebb, azaz a LED lámpa fényében az anyagok, tárgyak színét természetesnek, élénknek kell látnunk.
  • Magas színkonzisztencia: az egy családba tartozó LED lámpák színe (színhőmérséklete) 6 MacAdams lépésen belül kell legyen, azaz szabad szemmel nem láthatunk eltérést az egyes fényforrások között.

A LED fényforrások egyik fontos paramétere – akárcsak más fényforrások esetében – a színvisszaadás, azaz a lámpa azon tulajdonsága, hogy a természetes fényhez viszonyítva mennyire hűen, természetesen adja vissza a megvilágított tárgyak színét. A szabvány szerint a beltéri használatra gyártott LED-ek színvisszaadási indexe nem lehet kisebb 80-nál, ami jónak mondható. Ma már egyes minőségi, általában üzleti, múzeumi alkalmazásra kínált LED-ek akár 90+ színvisszaadással is rendelkezhetnek.

Ezen felül több egyéb előírás is van, például a minimális kapcsoló-állóságra vagy a felfutási időre vonatkozóan. A fogyasztók objektív tájékoztatásának érdekében pedig kibővítették a csomagoláson és a terméken magán minimum feltüntetendő adatok körét (így például a fényáram, a színhőmérséklet és a sugárzási szög a terméken is feltüntetendő). A csomagolásról a már említett energiacímkén kívül a nominális fényáram és élettartam, a felfutási idő, a szabályozhatóság, a lámpa méretei, a sugárzási szög, a fejelés, a színhőmérséklet, a kapcsolások száma és az új szabályoknak megfelelően kalkulált normál vagy halogénizzó teljesítmény-megfelelőség sem hiányozhat. Szintén fel kell tüntetni, ha a lámpa speciális alkalmazási célokra készült, vagy nem standard környezetben működik optimálisan.

Új szabály az is, hogy az irányított fényű lámpák esetében a hasznos fényáramot 120 fokos szögben mérve lumenben (is) meg kell adni, a korábbi cd-érték helyett vagy mellett. Mindezen adatok piktogramokkal, illetve számadatokkal is feltüntethetők, továbbá szabadon elérhetővé kell tenni a termékek műszaki adatlapjait a gyártó vagy forgalmazó weboldalán is. A LED-ek – ha jól választunk – valóban energiahatékony, környezetbarát és korszerű alternatívái a korábbi technológiáknak, azonban döntsünk mindig megfontoltan, nemcsak a rövidtávú hasznokat, hanem a hosszútávú előnyöket is szem előtt tartva.

LEDVilágítástechnika


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem