Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Miről ír a Villanyszerelők Lapja novemberi száma?

2017. november 7. | VL online |  3519 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Miről ír a Villanyszerelők Lapja novemberi száma?

Az elektromos autók térnyerésével számos kérdés felmerülhet, melyek megválaszolása joggal számíthat a villamos szakemberek érdeklődésére. A VL november 9-én megjelent 11. lapszámában számos aktuális témával, többek között az elektromos autó és a töltőállomás közötti kommunikáció módjával is foglalkozunk.

Az elektromos autók térnyerésével számos kérdés felmerülhet, melyek megválaszolása joggal számíthat a villamos szakemberek érdeklődésére. Aktuális és érdekes téma az elektromos autó és a töltőállomás közötti kommunikáció, mert ez egy fontos eleme a töltésnek. Abban az esetben ugyanis, amikor nem jön létre megfelelő kommunikáció az autó és a töltő között, vagy az egymással „megbeszélt” eredmények nem megnyugtatóak, a töltő nem fogja tölteni az autót, védendő önmagát és az autót.

Szintén érdekes és a munkavégzéshez szükséges témát kínál számunkra az MSZ HD 60364-6:2017 legújabb kiadásának magyar nyelvű változata. Az MSZ HD 60364 sorozat ezen része a villamos berendezések első ellenőrzésére és időszakos felülvizsgálatára vonatkozó követelményeket adja meg. Cikkünkben a szabvány 2007-es és 2017-es kiadása közötti különbségeket vesszük górcső alá.

A biztonságtechnikai rendszerek komponenseit vizsgáló cikksorozatunkban a múlt hónapban eljutottunk a kameraházakig, mely a mai kompakt kamerák világában egy ritkábban tárgyalt terület, de ahogy kiderült, speciális esetekben nem tudjuk megkerülni. A cikksorozat jelen része az objektívvel fog foglalkozni, amely szintén egy izgalmas terület.

Az elméleti ismereten túl gyakorlati ötletekkel is szolgálunk, ezúttal a világításvezérlés és -szabályozás területéről, ahol az általános igényekhez rendelkezésre állnak az általános megoldások, ám olykor előfordulnak speciális igények is, melyek megoldására a bevált módszerek átgondolására van szükség. A témában íródott cikkünk két ilyen, nem általános megoldást, ötletet, mondhatni, trükköt mutat be. Novemberi lapszámunk olvasásához kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Tartalom:

 • Rátai Attila: MSZ HD 60364-6 Fontos változások!
  Különbségek a 2007-es és a 2017-es lap követelményei között
 • Kozma László: Kommunikáció az elektromos autó és az AC töltőállomás között
 • Lantos Tivadar: A mérőhely kiépítésének alapvető szabályai
 • Hidraulikus és elektrohidraulikus kábelsaruprések (300 mm2 préselési tartományig) áttekintő táblázata
 • Tóth Gergely: Prések kiválasztása villamosipari munkákhoz
 • Porempovics József: Érdekes kapcsolások - világítástechnikai ötletek
 • Szűcs Attila: CCTV - a terméktulajdonságok útvesztőjében II.
 • A vasúti kocsik elektromos hálózata
 • Dobai Gábor: A villanyvilágítás születése: Edison és Swan

A VL megvásárolható a nagyobb Relay és inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg.

Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát. 2017 januárja óta lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

A borítóképen Pozsonyi Zsolt fotója látható, amely a VL 2017. októberi számának „Ezt láttam” rovátban jelent meg az alábbi kommentárral: "Maszek sorolókeret, avagy 2+1 az 3, ebben vita nincs!"

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpületvillamosságVillanyszerelésVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó