Villanyszerelők Lapja

Felkerült Magyarország a Tesla térképére!

| |  1052 | |

Felkerült Magyarország a Tesla térképére!

Az amerikai gyártó nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be, amelynek keretében 2017 végéig üzembe helyezi az első Supercharger töltőállomást Győrben.

2017 első negyedévében több autót értékesített a Tesla, mint előtte bármikor és az év második felében megkezdődik a Model 3 értékesítése is, amelyre közel 400 ezer darab előrendelés érkezett – számol be róla a portfolio.hu.

Az értékesítések dinamikus növekedésével párhuzamosan viszont a Teslának figyelnie kell arra is, hogy biztosítsa ügyfelei számára az üzemeltetéshez szükséges kellő méretű töltőinfrastruktúrát. Abban az esetben ugyanis, hogyha nincs elegendő számú töltő, viszont a forgalomba helyezett Teslák száma érdemben emelkedik, az komoly feszültségekhez vezethet a tulajdonosok körében. 

A Tesla azért fejlesztette ki saját villámtöltőjét, a Superchargert, amelynek maximális teljesítménye most már eléri a 135 kW-ot, hogy vásárlói minél gyorsabban fel tudják tölteni járműveiket. Abban az esetben viszont, ha a megnövekedett sorok miatt erre adott esetben órákat kellene várniuk, az egészen biztosan nem tenne jót a Tesla üzletének.

Duplázódik a Supercharger-ek száma

Ennek megfelelően a Tesla nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be, amelynek keretében megduplázzák a töltőik darabszámát. A Tesla célja az, hogy a tulajdonosoknak soha ne kelljen várniuk arra, hogy feltölthessék autójukat.

Annak érdekében, hogy ez a terv megvalósuljon, 2017-ben több mint 5 ezer Superchargert telepítenek majd globálisan, így azok száma meghaladja majd a 10 ezer darabot. A Superchargerek mellett bővítik nyilvános töltőhálózatukat, a 15 ezer töltőpontnak köszönhetően több mint 25 ezer helyen tudnak majd áramot vételezni az elektromos járművek tulajdonosai.

Magyarország a Tesla térképén

A nagyszabású töltőhálózat-bővítésének van hazai vonatkozása is, ugyanis a cég honlapján elérhető térképen fel lett tűntetve egy magyarországi helyszín is. A tervek szerint 2017 végén már üzemelni fog az első Tesla Supercharger Győrben.

A helyszín bizonyára sokak számára nem okoz meglepetést, ugyanis már 2015 márciusában arról lehetett hallani, hogy a Tesla Győrben építheti fel első nyilvános Superchargerét nálunk. Akkor még szó volt egy balatonlellei töltőről is, illetve arról, hogy ezeket egy Szeged és Kecskemét közötti Supercharger egészíti majd ki. 2015-ben a már meglévő európai töltőhálózat bővítése miatt jártak nálunk a Tesla mérnökei, Supercharger mégsem épült.

Az ok állítólag az volt, hogy nem volt megteremtve az üzleti alapja annak, hogy töltőt telepítsenek. Magyarul ingyen kellett volna adniuk az áramot, mert a hiányos jogszabályok miatt jelenleg senki nem szedhet pénzt azért, hogy biztosítja az elektromos járművek üzemeltetéséhez szükséges energiát. Jó hír viszont és erősítheti a Tesla idei megjelenését Magyarországon, hogy az illetékesek már dolgoznak az elektromos járművek által vételezhető áram árszabályozásán és várhatóan 2017 végére elkészülhet az új szabályozás, így üzleti alapja lehet a töltőinfrastruktúra fejlesztésének.

E-mobilitásElektromos autó