Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elolvadt a hosszabbító, mint fagyi az aszfalton

2017. február 9. | VL online |  32 614 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elolvadt a hosszabbító, mint fagyi az aszfalton

Nem állítjuk, hogy a képen látható hosszabbító túlterhelés hatására olvadt meg és vált a bolognai szószhoz hasonlatos masszává, viszont a fotó alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmünket egy nagyon is létező problémára!

Ha tippelni kellene, azt mondanánk, hogy egy rossz viccről van szó és valamilyen külső hőforrás – esetleg egy hőlégfúvó – hatására olvadt össze a képen látható hosszabbító. Ha túlterhelés okozta volna a feltekert vezeték melegedését, akkor az áramvezető erek zárlatba kerültek volna, illetve kigyulladtak volna a hosszabbító-massza létrejötte előtt.

Viszont a fotó mindenképpen alkalmas arra, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy még a szaküzletekben is nagy mennyiségben árulnak olyan 10 A névleges áramúként megjelölt, 5 m-nél hosszabb készleteket, amelyek 1,0 mm2 keresztmetszetű vezetékkel vannak szerelve - ezek a termékek több olyan követelménynek sem felelnek meg, amelyek feltétlenül szükségesek a hosszabbító készleteknek az élet-, vagyon- és üzembiztonság szempontjaiból biztonságos működtetéséhez. 

Jó tudni, hogy a feltekert hosszabbítók további veszélyforrásokat rejtenek, ugyanis ha a kötegelt kábelszakaszba áramot vezetünk, akkor az gyakorlatilag ellenállásként (induktív tekercs) működik, és a kábelkötegbe belépő áramerősség a kábelhurkok számával arányosan munkát végez, amelynek során a kábelmenetek egymást is melegítik. Szakirodalmi adatok alapján, ha a kábelmenetek száma 20 vagy annál több, akkor a kábel terhelhetősége egy menet terhelhetőségének 40%-ára esik vissza. 

Korábban a Villanyszerelők Lapja hasábjain beszámoltunk egy raktártűzről, amelyet egy 40 méteres, 3x1 mm2 keresztmetszetű kábellel szerelt hosszabbító okozott, amelyről egy 2,5 kW-os hősugárzót üzemeltettek, oly módon, hogy a nem használt kábelrészt 33 db menetet (hurkot) képezve feltekerték. A 4,9-szeres túlterhelés 24-szeres melegedést okozott a kábelkötegben, amely végül a tűzhöz vezetett. A hosszabbító-kábel túlterhelése okozta raktártűzről, annak okairól, vizsgálatáról és a bizonyító kísérletéről ide kattintva olvashat részletesen.

A megidézett tűzeset bizonyítási kísérletéhez hasonló vizsgálatot mi is végeztünk, amelyben a kereskedelemben könnyedén beszerezhető1,0 mm2 keresztmetszetű vezetékkel szerelt hosszabbító-készletek terhelőáramok által létrehozott melegedési és működési viszonyait ellenőriztük. A vizsgált hosszabbító 14,5 A terhelőáram hatására meghibásodott, amely egy 3 kW teljesítményű, kismértékben túlterhelt automata mosógép üzemszerű működése alatt is felléphet!

Egy másik vizsgálat során a feltekercselt 1,0 mm2 keresztmetszetű vezeték olyan terhelési körülmények között hibásodott meg, amely a 16 A névleges áramú háztartási megszakító üzemszerű működése során korlátlan ideig fennállhat. A feltekert hosszabbító szigetelése a vezetőér felizzásának következtében olyan módon hibásodott meg, amely tüzet is okozhat. Hasonló túlterhelés okozta a fent említett tűzesetet is. A hosszabbítókészletek összehasonlító vizsgálatáról írt cikkünket itt olvashatja el

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy az 1,0 mm2 keresztmetszetű vezetékkel készített, 10 A névleges áramúnak megnevezett hosszabbító-készletek nemcsak a szabványelőírástól térnek el, hanem a szokásos háztartási felhasználás során is áramütés- és tűzveszélyesek is lehetnek! 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

BalesetveszélyHosszabbítóTűzveszély

Kapcsolódó