Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Két metróvonal bénult meg Kairóban

2014. szeptember 4. | Lantos Tivadar |  1631 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Két metróvonal bénult meg Kairóban

Leállt a forgalom két kairói metróvonalon is a fokozódó energiaválság egyik legsúlyosabb áramszünete következtében.

Az al-Maszri al-Jóm című napilap internetes oldalán arról adott hírt, hogy a reggeli csúcsforgalomban az agglomerációval együtt több mint negyvenmilliós főváros három metróvonala közül a hármason részben, az egyesen pedig teljesen leállt a közlekedés. A kocsik majd egy óra múlva újra elindultak ugyan, de Kairó számos negyedében továbbra sem állt helyre az áramellátás.

A villamosipari és energiaügyi minisztérium szóvivője szerint az incidenst karbantartási munkálatok okozták, amelyek során egyes környékeken megpróbálták átcsoportosítani az energiaterhelést. A kimaradás áldozatává vált a több kereskedelmi csatornának is otthont adó el-gízai médianegyed is. A CBC EXTRA műholdas csatorna hírbemondójára éppen akkor borult sötétség, amikor az áramszünetről számolt be.

Felső-Egyiptomban csütörtök reggel öt tartománynak állt le az áramellátása, amelyet többszöri próbálkozásra sem sikerült újraindítani. A régió villanyellátásáért felelős állami cég igazgatója, Alá Abdel-Azíz úgy nyilatkozott, hogy a kimaradás okára továbbra is keresik a választ az illetékesek. Az áramszünet miatt el-Gíza és Kairó egyes részeiben a vízellátás is megszűnt - jelentette honlapján az al-Ahrám című napilap.

Egyiptom lakosságának jelenleg napi öt-hat, esetenként akár kétórás áramszünettel kell számolnia. Csütörtökön azok is pórul jártak, akiket eddig nem érintettek a kimaradások, mert házuk olyan hálózathoz csatlakozik, amely fontosabb intézményeket, illetve magas rangú tisztségviselőket lát el árammal. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a közös teherviselés nevében pár hete felszólította az illetékeseket, hogy ne tegyenek kivételt vele sem, és szükség esetén kapcsolják le otthonának villanyellátását.
Az ország erőművei földgázalapúak. Az áramellátás rendszeres megszakítása egyebek mellett az energiahordozó krónikus hiányából, illetve a hajtóművek és a vezetékhálózat elöregedéséből fakad. Kormányképviselők ezenkívül gyakran hivatkoznak az országban működő terrorcsoportok szabotázsakcióira. Pokolgépes támadások az elmúlt másfél hónapban több mint háromszáz villanypóznát tettek használhatatlanná - jelentette korábban Ibráhim Mahláb kormányfő.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Metro