Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jelentős verseny és árcsökkenés a METÁR-tenderen

| |  861 |

Jelentős verseny és árcsökkenés a METÁR-tenderen

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére újabb METÁR-pályázatot hirdetett 2021. április 30-án, amelynek keretében megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás.

A pályázati dokumentációkat 2021. július 1-jétől július 30-ig lehetett benyújtani elektronikus úton. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton idén is kedvező ajánlatok érkeztek és jelentős volt a túljelentkezés.

A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, melyek közjegyzői bontására 2021. augusztus 4-én 9 órától került sor a Hivatal épületében.

A Hivatal a 62/2016. (XII. 28.) NFM rendelet 13. § (1) bekezdése alapján közzétette a pályázók és a pályázatok azonosító adatait (pályázó neve, létesítés helye, igényelt kapacitás, erőműegység típusa), valamint a benyújtott ajánlati árakat is. 

A pályázaton jelentős, összességében mintegy három és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 1009 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 300 GWh-val szemben. A pályázók napelemes erőműveket terveznek építeni, de érkezett pályázat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító, 0,5 MW-os erőműre is. A pályázó erőművek összteljesítménye 629 MW.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke elmondta, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár 15,73 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár pedig 18,41 Ft/kWh volt a bontás alapján. A MEKH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani pályázaton csak legfeljebb 20 MW-os erőművel lehetett pályázni, míg tavaly akár 50 MW-ossal is. A napelemes technológia fejlődését mutatja, hogy az ajánlati árak a kisebb erőművi méret és a fokozódó piaci bizonytalanságok ellenére is kedvezőbben alakultak a tavalyinál.

A mostani ajánlati árakat a már lezárult METÁR-pályázatokkal összevetve mutatja be az alábbi táblázat.

  Átlagos ajánlati ár
(Ft/kWh)
Átlagos nyertes ár
(Ft/kWh)
Túljelentkezés
1. pályázat (2019) 23,58 22,75 2,6
2. pályázat (2020) 20,66 17,82 5,5
3. pályázat (2021) 18,41   3,4

A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a harmadik pályázati kiírás még a tavalyi, igen alacsony árakhoz képest is további árcsökkenést hoz majd.

A Hivatal elnöke kiemelte ugyanakkor, hogy jelentős kihívást jelent a vártnál gyorsabban teret nyerő, időjárásfüggő napelemes erőművek ingadozó és nehezen becsülhető termelésének integrálása a villamosenergia-rendszerbe. A zavartalan ellátás biztosítása érdekében szükséges, hogy az időjárásfüggő technológiák elterjedése a villamosenergia-rendszer stabilitásának és rugalmasságának növelésével időben összehangoltan történjen.

Az értékelő bizottság megkezdte a benyújtott pályázatok teljeskörűségének vizsgálatát. A pályázóknak legfeljebb egy alkalommal, 15 napos határidővel lesz lehetőségük pótolni az esetleges hiányosságokat. Az eredményhirdetés ezt követően, 2021 októberében vagy novemberében várható.

A bontás részletes eredményeiről ide kattintva olvashatók további információk.

METÁRNapelemNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó