Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Védelmi mód: kettős vagy megerősített szigetelés

2020. szeptember 28. | VL online |  7297 |

Védelmi mód: kettős vagy megerősített szigetelés

A védelmi mód lényege, hogy ne tudjuk a villamos berendezés veszélyes potenciálon lévő szerkezetét megérinteni, még akkor sem, ha az alapszigetelés meghibásodik. Ne felejtsük, áramütés elleni védelem célja: ne legyen veszélyes potenciálkülönbség, vagy ha van is, ne túl sokáig. Nézzük meg, a kettős vagy megerősített védelmi mód hogyan oldja ezt meg.

Az alapvédelem alapszigetelés, a hibavédelem egy kiegészítő szigetelés. Vagyis, ha az alapszigetelés meghibásodik, a potenciál elakad a kiegészítő szigetelésben, így nem tudjuk a veszélyes potenciált megérinteni. A védelmi mód megvalósítható úgy is, hogy megerősített szigetelést alkalmazunk a veszélyes potenciálú aktív részek és a megérinthető részek között – legyen az szerkezet vagy vezeték. Ilyenek például a hajólámpák, a porcelán lámpatestek, sok műanyagházas elosztó vagy a zsinórvezetékek. Ez a mód is általánosan alkalmazható, de figyelembe kell venni az MSZ HD 60364-7-sorozat vonatkozó előírásait, kiegészítéseit.

Fontos, hogy védelmi módról beszélünk, nem érintésvédelmi osztályról! A kettős vagy megerősített szigetelés védelmi mód a hálózat kiépítésének módja, az érintésvédelmi osztály pedig a villamos szerkezetek – amelyekből összerakom a rendszert – felépítésére utal.

Ha a teljes áramkör vagy berendezés csak kettős vagy megerősített szigeteléssel ellátott szerkezeteket tartalmaz, igazolni kell, hogy hatékony intézkedésekkel, például megfelelő felügyelettel biztosítják, hogy ne lehessen olyan változtatást végezni, amely lerontaná ennek a védelmi módnak a hatékonyságát. Ezért ezt a védelmi módot nem szabad olyan áramkörök esetén alkalmazni, amelyek például védőérintkezős csatlakozóaljzatot tartalmaznak, vagy amelyekben I. év. osztályú szerkezetek vannak.

Kedves felülvizsgálók! Figyelünk erre, amikor világításhoz nem visszük el a védővezetőt (például spotokhoz)?

Tudjon meg mindent az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található követelményekről a szeptemberi számunkban olvasható cikkünkből, amelyben a kettős vagy megerősített szigetelés mellett a villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi módok előírásait is megismerheti.

Tovább a teljes cikkhez

A VL 180. számának tartalmából: 

  • Benyák László: A felhasználói igények és a követelmények csapdájában
  • Rátai Attila:  Kettős vagy megerősített szigetelés, villamos elválasztás és védelem törpefeszültséggel védelmi mód
  • Kruppa Attila: Építmények tetején tartózkodó személyek villámvédelme
  • 160 A-es, 3 pólusú, 36 kA zárlati megszakító képességű, kompakt megszakítók áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Relés ötletek és trükkök – Villogó jelzések
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában – A központok
  • Hárfás Zsolt: Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

MEGNÉZEM

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpületvillamosságMSZ HD 60364VillanyszerelésVillanyszerelők Lapja