Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A járvány hatása a magyar villamosenergia-piacra

| |  1155 |

A járvány hatása a magyar villamosenergia-piacra

Európában a járvány terjedésével jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás, és ezzel párhuzamosan a villamosenergia-fogyasztás.

Míg a legsúlyosabban érintett Olaszországban 12,5%-kal volt alacsonyabb a kereslet márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, Európában átlagosan 4,4% volt a visszaesés – olvasható a MEKH elemzésében, amely a koronavírus-járvány hatásait vizsgálja a magyar villamosenergia-piacra.

Magyarországon márciusban még a villamosenergia-fogyasztás bővülése volt regisztrálható. Ennek egyik oka az volt, hogy 2020-ban hétvégére esett március 15-e, így kettővel több munkanap volt. Az átlagos hőmérséklet 1,9 °C-kal hidegebb volt, mint tavaly ilyenkor, amely szintén a villamosenergia-kereslet növekedése irányába hatott. Ha a hőmérséklet- és munkanaphatással korrigáljuk az adatokat, akkor márciusban 1%-os csökkenés volt megfigyelhető.

A heti bontásban látható, hogy a villamosenergia-fogyasztás a korábbi 2% körüli éves növekedési ütem után a 12. héten (március 16-23.), a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után kezdett el csökkenni, és a kijárási korlátozások bevezetését követően, áprilistól mutat jelentős visszaesést.

A hőmérséklet és munkanaphatással korrigált bruttó villamosenergia-fogyasztás alakulása heti bontásban, 2018-2020 (Forrás: MEKH számítás MAVIR adatok alapján)

A preventív célú tevékenység-korlátozásokon túl a kereslet csökkenéséhez nagymértékben hozzájárultak a termékek és szolgáltatások keresletének zsugorodása és a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások is. A hőmérséklet és munkanaphatástól korrigált adatok a 15. héten 11%-os visszaesést mutattak 2019 azonos hetéhez viszonyítva. A 16. héten azonban nem mélyült tovább a visszaesés.

A teljes elemzés ide kattintva tekintehtő meg.

Borítóképen: A villamosenergia-fogyasztás és visszaesése az európai országokban 2020 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva (Forrás: Entso-E Transparency Portal)

áramfogyasztásÁramtermelés

Kapcsolódó