Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mit jelent, hogy egy kábel önszabályozó?

| |  4665 |

Mit jelent, hogy egy kábel önszabályozó?

Mit az önszabályozás? Nem kell hozzá termosztát? Vannak helyzetek, amikor kevés, ha csak a névből asszociálunk egy technológia működésére. Ebben a cikkben az elektromos önszabályzó kábeleket ismerjük majd meg kicsit közelebbről.

Elektromos fűtőkábeleket nem csupán padlófűtésre, hanem ereszcsatorna, kerticsap, fagymentesítésére, vagy járdán és garázskiállón hó/jég olvasztására is használhatjuk, nem beszélve az ipari csövek temperálásáról. A beltéri padlófűtéshez jellemzően ohmikus kábeleket telepítünk, melyek állandó teljesítmény leadására alkalmasak. Magyarul alacsonyabb környezeti hőmérséklet esetén alacsonyabb lesz a felületi hőmérsékletük.

Ezzel szemben az önszabályozásra alkalmas fűtőkábelek két pólusa közötti félvezető anyagnak köszönhetően, a fűtőkábel felületi hőmérséklete azonos marad, eltérő környezeti hőmérséklet mellett is. Magyarul, ahogy hűl, vagy melegszik a környezeti hőmérséklet a félvezető anyag ellenállása arányosan változik, így egyre nagyobb/kisebb teljesítményen üzemel. Tehát az önszabályozás a leadott teljesítményre vonatkozik, nem pedig az elérni kívánt hőmérsékletre. Ebből is látszik, hogyha van egy felső határ, ahol szeretnénk, hogy ne fűtsön tovább a fűtőkábel, vagy egy alsó érték, aminél be kell kapcsolnia a rendszernek, akkor elengedhetetlen egy termosztát beiktatása a fűtés vezérléséhez.

Nézzünk rá példát. Egy csokigyárban az a cél, hogy +40 °C-on tartsuk 100 m hosszan csőszakaszt, hogy ne dermedjen meg a folyékony csokoládé. A csőrendszer fele csarnokon belül van +21 °C hőfok mellett, a másik 50 m szabadban, ahol télen van -10 °C is. A +40 °C hőfokot a teljes 100 m-es szakaszon egyetlen önszabályozó fűtőkábellel szakaszolás nélkül megoldhatjuk, hiszen mindkét 50 m-es szakaszon a fűtőkábel teljesítménye megfelelő mértékű lesz. Ebben a példában arra kell még figyelmet fordítani, hogy a külső szakasz miatt UV-álló szigeteléssel rendelkezzen a fűtőkábel, így a külső 50 m-es szakaszon is biztosítva a hosszú és zavartalan működést.

A Comfort Heat önszabályozó fűtőkábelei kiválóan alkalmasak fagyvédelemre, vagy ipari alkalmazások esetén állandó hőmérséklet biztosítására. Ezen túl a fűtőkábelek akár robbanásveszélyes anyagok környezetében is használhatóak. Ha bővebben olvasna az önszabályozó kábelekről, akkor ezen az oldalon talál további információkat. 

A méretezéshez a gyártó a következő tájékoztató táblázatot adja segítségül, mely figyelembe veszi a hőfokkülönbséget, a csőkeresztmetszetet és a csőhéjszigetelés vastagságát.

Ha kíváncsi a konkrét típusokra, vagy szüksége van fűtőkábelre aktuális kivitelezéséhez, keresse a Nordinova Energy webáruházában.

Érdekel

Az elektromos fűtőkábelek különböző típusai nem csupán ipari igényekhez, hanem akár önállóan ingatlan fűtésére, vagy meglévő fűtés kiegészítésére (fürdőszoba, konyha) is alkalmasak. Köszönhető mindez a vékony keresztmetszetnek, így akár egy lakás felújításakor is lehetőség adódhat, az utólagos padlófűtés telepítésre, még akkor is, ha a csak 3-4 cm áll rendelkezésre összesen. Ennek telepítését az alábbi videóban nézhetik meg.

A Nordinova Energy Kft. alapvetően egy nagykereskedő vállalkozás, aki elektromos fűtéshez szükséges termékekkel lát el magyar villanyszerelőket. Már a tavalyi évtől kezdve nagy hangsúlyt fektetett az online áruházas felületen történő kereskedelemre. A nordinova.hu webshopban így szerződött partnerei nem csak a dedikált nagykereskedelmi árakat, hanem az aktuális raktárkészletet is láthatják és megrendeléskor a termékeket kérhetik a projekt helyszínére, ezzel is elősegítve az „érintésmentes” és gyors kiszolgálást. A regisztrációval kapott fiókban további tudásanyagok érhetőek el. Regisztráljon a nagykereskedelmi kedvezményért!

Regisztrálok

Borítóképen: Comfort Heat – GTe önszabályozó kábel felépítése.

Elektromos fűtés

Kapcsolódó