Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Veszélyes, ha elektromos padlófűtést teszünk a fürdőszobába?

| |  5614 |

Veszélyes, ha elektromos padlófűtést teszünk a fürdőszobába?

A vizes környezetben elhelyezett elektromos padlófűtésnek az IEC 60800 megfeleltetésen túl, fokozott érintésvédelemi előírásoknak kell megfelelniük. Mire kell figyelnünk, a Fí relén túl, hogy elkerüljük az áramütés veszélyét, ha elektromos padlófűtést telepítettünk a fürdőszobánkba?

Termékválasztás

Egyértelmű, hogy legalább IP67 besorolású fűtőkábelt kell telepítenünk. Így egy esetleges csőtörés sem okoz gondot, vagy amikor egy nagyobb pancsolás miatt áll a víz a fürdőben. Sőt ebben az esetben épített zuhanyzóba is telepíthető a rendszer. Ezen kívül, ha előre kialakított sortávolságú fűtőszőnyeg (nem infrafilm!) helyett, fűtőkábelt telepítünk, akkor a minimális hajlítási sugárra is ügyelni kell. A túl kis sortávolság, azaz a túl nagy hajlítási szög a vezetékek szigetelésének elvékonyodását, az erek deformálódását okozhatja, ami melegedés közben fokozódik. Ezért célszerű kisebb keresztmetszetű fűtőkábelt választani, de anyagminőség sem elhanyagolható ezen a ponton.

A fűtésre tervezett kábelek dupla szigeteléséből, a belső szigetelőanyagnak fluorpolimernek kell lennie.
Így a kábel olvadáspontja 250 °C feletti lesz, tehát magát elégetni akkor sem fogja, ha bútor, kád stb. kerül fölé, hiszen a termosztátja lényegesen alacsonyabb hőfokon már lekapcsolja (a burkolaton alacsony hőmérséklettel fogunk fűteni, fürdőben 25-26 °C-on).

Ezen kívül a melegedés, és kihűlés okozta elöregedése a PVC-vel szemben lényegesen hosszabb. A Comfort Heat fűtőkábelek gyártója szerint ez élttartamra szól, azaz szerintük nem a kábelszigetelés elavulása miatt fogjuk korszerűbbre cserélni a padlófűtésünk 50-100 év múlva.

Elhelyezés

Ha az anyagösszetétel hibátlan, akkor hogyan lehet mégis elrontani egy elektromos padlófűtést? Például, amikor a vízszerelő véletlenül elvési, amikor egy dugulást csak bontással sikerül megoldania. A fűtőkábelek általában taposhatók, de egy esetleges vésés során sérülhetnek (bár szakadásuk javítókészlettel orvosolható). Ezért a lefolyó, vízelvezető részeket célszerű 20-25 cm távolsággal elkerülni. Ezt azért is célszerű megtenni, mert a bűzzáróval ellátott lefolyókat kiszáríthatja a fűtőkábel, ami kellemetlen szagokhoz vezethet.

Ezek a rendszerek nem csupán újépítéskor, hanem felújításkor is megoldást jelenthetnek, hiszen vékony rétegrendben is elférnek. Mivel a kábel külső keresztmetszete 4,6 mm, ezért akár a kész vízzárt betonfelületre fektethető és a flexibilis ragasztóhabarcs közvetlenül felhordható rá.

Fűtésről lévén szó a hőfok szabályzás is, tehát a vezérlés elhelyezése is fontos szempont. Jellemzően 65mm átmérőjű szerelvénydobozban, kapcsoló magasságban telepíthetők a termosztátok. Ezek jellemzően csak IP21 védelemmel rendelkeznek, tehát függőlegesen csöpögő víznek áll ellent a kialakításuk, egy elszabadult zuhanyrózsa, már az elviselhető mennyiséget meghaladó mennyiséget locsolná a készülékre, a vízgőzről nem is beszélve. Ezért a fürdőn kívülre, általában a világítás mellé célszerű elhelyezni a termosztátot is. A hőérzékelés NTC-vel történik, amit a gyártók 3 méter hosszú kiszerelésben a termosztát mellé csomagolnak. Ezt a fűtött felületre kell elvezetni a kábelek közé, így a 0,5°C pontosságú kapcsolás biztosítható a fürdőben úgy, hogy a termosztát a fürdőn kívül van szerelve.

A Nordinova Energy Kft weboldalán, a www.comfortheat.hu címen további részletek olvashatóak a fürdőszobafűtésről, ahol a tükörpárátlanításhoz is találunk termékeket.

További információk

Elektromos fűtés