Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Minden jelentős szakmai esemény elmarad

2020. március 11. | VL online |  1075 |

Minden jelentős szakmai esemény elmarad

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el a kormány szerdai ülésén a koronavírus-járvány miatt. A kormány bejelentése értelmében megtiltják a száz főnél nagyobb zárt téri, és ötszáz főnél nagyobb rendezvények megtartását.

Az egyetemi oktatást is felfüggesztik, intézménylátogatási tilalom lép életbe csütörtöktől, csak távoktatás lehetséges.

Emellett beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be az országba, kivéve a magyar állampolgárok, akik azonban otthoni karanténba kerülnek. A szlovén és az osztrák határokon is szigorítások lesznek, a vonatok és a buszok közlekedését leállítják.

A fentiek természetesen a szakmai rendezvények (köztük a Construma)  elmaradását is magával vonják a veszélyhelyzet fennállásáig. Szintén későbbi időpontra halasztja a VL kiadója a Zehnder Group támogatásával meghirdetett 5. Lakásszellőzés Konferenciát.  Korábban elhalasztásra került a Sonepar Szakmai Napja, de elmaradnak az InfoShow előadásai és a VIBITE nagykonferencia is.

A Magyar Mérnöki Kamara valamennyi területi mérnöki kamarát arra kérte, hogy a rendelkezéseknek megfelelően ilyen programot ne szervezzen, a meghirdetett és száz főnél több résztvevőre számító programokat pedig mondja le. A már meghirdetett és a következő napokban megrendezésre kerülő (100 főnél kisebb) programok esetében a szervező kamarák mérlegeljék, hogy ezeket még megtartják-e.

A veszélyhelyzet kihirdetése és a hozzá kapcsolódó intézkedések

A Kormány tegnapi ülését követő sajtótájékoztatóról már sokan értesültek a veszélyhelyzet kihirdetéséről. A Magyar Közlöny 2020. március 11-én megjelent 39. és 40. száma pedig a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az intézkedésekről szóló kormányrendeleteket tartalmazza.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

A kormányrendelet jelzi, hogy veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. A Kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. A Kormány az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában.

A rendelet 2020. március 11-én 15 órakor hatályba lépett.

Az intézkedéseket az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet tartalmazza.

(A rendelet magyar és nem magyar állampolgárokra is tartalmaz rendelkezéseket. Az alábbiakban csak a magyar állampolgárokra vonatkozó általános rendelkezésekre térünk ki.)

Eszerint ideiglenesen visszaáll a határellenőrzés Magyarország és a Szlovén Köztársaság, valamint Magyarország és az Osztrák Köztársaság határán.

Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről nemzetközi személyszállítást végző a) vasúti jármű, b) autóbusz, valamint c) – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű Magyarország területére nem léphet be.

Az ugyanezekből az országokból érkező magyar állampolgárok
a. a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek,
b. akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre,
c. akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek magukat alávetni (hatósági házi karantén).

A kijelölt járványügyi hatóság e személyeket nyilvántartásba veszi. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

E rendelet hatálybalépésétől
a. a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek,
b. a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos,
c. az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el,
d. zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
e. a Külföldi Nyelvtanulási Program felfüggesztésre kerül,
f. a külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik azon EGT-állampolgár, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt a jogát állandó tartózkodási kártyával igazolja.

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon – azaz 2020. március 12-én – lép hatályba.

A veszélyhelyzet kihirdetése és a hozzá kapcsolódó intézkedések

A Kormány tegnapi ülését követő sajtótájékoztatóról már sokan értesültek a veszélyhelyzet kihirdetéséről. A Magyar Közlöny 2020. március 11-én megjelent 39. és 40. száma pedig a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az intézkedésekről szóló kormányrendeleteket tartalmazza.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

A kormányrendelet jelzi, hogy veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. A Kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. A Kormány az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában.

A rendelet 2020. március 11-én 15 órakor hatályba lépett.

Az intézkedéseket az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet tartalmazza.

(A rendelet magyar és nem magyar állampolgárokra is tartalmaz rendelkezéseket. Az alábbiakban csak a magyar állampolgárokra vonatkozó általános rendelkezésekre térünk ki.)

Eszerint ideiglenesen visszaáll a határellenőrzés Magyarország és a Szlovén Köztársaság, valamint Magyarország és az Osztrák Köztársaság határán.

Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről nemzetközi személyszállítást végző a) vasúti jármű, b) autóbusz, valamint c) – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű Magyarország területére nem léphet be.

Az ugyanezekből az országokból érkező magyar állampolgárok
a. a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek,
b. akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre,
c. akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek magukat alávetni (hatósági házi karantén).

A kijelölt járványügyi hatóság e személyeket nyilvántartásba veszi. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

E rendelet hatálybalépésétől
a. a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek,
b. a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos,
c. az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el,
d. zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
e. a Külföldi Nyelvtanulási Program felfüggesztésre kerül,
f. a külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik azon EGT-állampolgár, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt a jogát állandó tartózkodási kártyával igazolja.

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon – azaz 2020. március 12-én – lép hatályba.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Események