Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Robbanás előtt a hazai hőszivattyúpiac

2020. február 13. | VL online |  1198 |

Robbanás előtt a hazai hőszivattyúpiac

A klímaváltozás elleni küzdelem, a technológiai váltás fontos eszköze lehet a hőszivattyú. Idehaza még nem elterjedt ez a fajta fűtési és hűtési technológia, de most jön el a növekedés időszaka – hangzott el egyebek mellett azon a konferencián, amelyet a Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) és lapunk kiadója, a Media12 szervezett.

Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, vagyis a környezetvédelem, a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében addigra ne terheljük szén-dioxid-kibocsátással a légkört. A dekarbonizáció egyik „főszereplője” a hőszivattyú lehet, hiszen egységnyi villamos energiából több egységnyi, akár ötször-hétszer annyi hőenergiát képes előállítani azáltal, hogy megcsapolja, kiszivattyúzza a környezet hőjét, ezt a mindig rendelkezésre álló, ingyenes energiát.

A Mahösz és a MEDIA12 kiadó szervezésében február 12-én Budapesten tartottak konferenciát a témában, neves hazai és külföldi előadókkal. Kaderják Péter, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára előadásában a kormány által nemrégiben elfogadott klíma- és energiastratégia bemutatása után, kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hőszivattyúnak komoly szerepe lehet a környezetbarát technológiákra való átváltásban. hozzátette: ez ügyben várják a szakmai szervezetek javaslatait.

Thomas Nowak, az Európai Hőszivattyús Szövetség (EHPA) főtitkára előadásában azt emelte ki, hogy Európa egyéb országaihoz – példádul a skandináv államokhoz – képest Magyarország még csak ismerkedik a hőszivattyúval. Ez viszont azt vetíti előre, hogy hatalmas piacot jelentünk, hiszen a tendencia már megállíthatatlan, ugrásszerűen fog nőni Magyarországon az eladott és telepített hőszivattyúk darabszáma az előttünk álló években.

A konferencián mintegy kétszázan vettek részt a hőszivattyús szakma, a beruházók, az építkezést fontolgatók és a sajtó köréből.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EseményekHőszivattyú