Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A villanyszámla-csökkentő készülék forgalmazói nem hátrálnak!

2019. szeptember 17. | VL online |  24 144 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A villanyszámla-csökkentő készülék forgalmazói nem hátrálnak!

Számos alkalommal írtunk a VL hasábjain a villanyszámla-csökkentő csodakütyükről, így gondolhatnánk, hogy a téma már lerágott csont, de a szerkesztőségbe érkezett olvasói levelek, kéretlen reklámüzenetek és villanyszerelőktől kapott „ezt láttam” fotók bizonyítják, hogy nem lehet eleget beszélni a rezsicsökkentő készülékről.

Sok név, ugyanaz a tartalom

A jelentős villanyszámla-csökkenést ígérő csodamasinát számos néven reklámozzák, találkoztunk már Energy Saver Pro, Electricity Saving Box, Tesla Saver Eco elnevezésekkel, a legújabb talán a Power Factor Saver, de van ahol csak „Energia gazdásznak” hívják. Az ajánlatok rendszerint kéretlen üzenetben érkeznek, illetve az internetes keresések során fizetett találatokként találkozhatunk velük. Szintén közös jellemző, hogy komplett, önálló weboldal ecseteli a termék előnyeit, elégedett vásárlói véleményekkel megtámogatva. A villanyszámla-csökkentő készülék ára jellemzően 10 000 Ft körüli, amiből persze faraghatunk, ha többet vásárolunk egyszerre.

Különböző nevek, eltérő külső, de a lényeg ugyanaz: átverni a vásárlót.

Miért működhet az átverés?

Csak sejteni lehet, hogy mekkora mértékű a piac forgalma, azonban ha a terméket kínáló honlapokat vesszük alapul, akkor hatalmas. Minél tovább keresünk, annál több rezsicsökkentő kütyüt reklámozó oldalt találunk. Ha az áramszámla-zabáló valamelyik fantázianevére rákeresünk, magyar nyelvű honlapok sorát találjuk, közöttük olyan hitelesnek tűnő domainneveken, mint ragyogoar.net , energiatanacsok.com vagy a velemenyek.club. A domainek relevánsnak ható magyar szavakat tartalmaznak, ez jó csali lehet és a weblapok kinézete is bizalomgerjesztő.

Szenteljünk egy kis figyelmet a Power Factor Saver-t kínáló Energiatanácsok nevű weboldalnak. Az Energiatanacsok feliratú fejléc alatt menürendszer található (Energetikai Technológia, Elektronika, Elektrotechnika, Nanotechnológia, Telekommunikáció) az sejtetve, hogy számos kapcsolódó témával is foglalkozik az oldal. A honlapon tálunk továbbá elégedett vásárlói véleményeket, kommentszekciót, gyakran ismételt kérdések részt, épp, mint egy „igazi” weboldalon. A lóláb ott kezd kilógni, ha klikkelni kezdünk, ugyanis bárhova kattintunk, valamelyik menüpontra vagy a szövegben lévő linkekre, mindig a megrendelőoldal fog megnyílni.

Ami szintén elárulja/elárulhatja a turpisságot az a ködös termékleírás, amely tartalmazza a fordítóprogramok összes gyerekbetegségét: „Ez egy áramspórolásra alkalmas eszköz, amit egyszerűen csatlakoztatni kell a legközelebbi konnektorba a lakásban. A készülék általánosságban véve helyreállítja azt, ahogy az otthoni eszközök fogyasztják az áramot. A valóságban ugyanis az eszközök több áramot fogyasztanak, mint amit valóban felhasználnak… a Power Saver ezt a problémát oldja meg, így Ön csak azért az áramért fizet, amit valóban fel is használ.”

Abban egyetérthetünk, hogy az, aki az általános iskolai fizikaórán egy kicsit is figyelt az a fenti sorok olvasása után nem fog a készülék megvásárlásán gondolkozni – pláne ha végigolvassa a teljes termékleírást – de nem mindenki figyelt és sok laikus megtéveszthető a szakmai köntösbe bújtatott maszlaggal. Pláne, ha a szövegben még a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium fényképpel illusztrált illetékesétől is idéznek: „Több, mint 4800 milliárd Ft értékű elektromos áram használhatatlan, de kiszámlázható Magyarországon.” Azt, hogy a fenti mondat mit jelent, ne kérdezzék, ráadásul az említett minisztérium is megszűnt 2010-ben, de a hitelesség illúzióját kétségtelenül táplálhatja ez a blokk.

Mit kapunk a pénzünkért?

A kiadónk megrendelt és műszaki vizsgálatnak vetett alá egy áramár-csökkentő készüléket. A többkörös mérések alapján kiderült, hogy egy ilyen dugaszolóaljzatba csatlakoztatható eszköz az otthoni villamosenergia-fogyasztásunkra semmilyen hatással nincs és kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként. Akit az egészen részletes vizsgálat is érdekel, az olvassa el a témában írt korábbi cikkünket.

Kik lehetnek az eladók?

Természetesen az a legkézenfekvőbb, ha megnézzük (és tegyünk is mindig így) az adott weboldal impresszumát vagy kapcsolati oldalát, hogy tudjuk, melyik cég áll az ajánlat mögött. Ha nem találunk információkat, elérhetőségeket nyugodtan kezdhetünk gyanakodni. A cikkünkben példaként idézett energiatanacsok oldal tulajdonosa az Energiatanacsok Ltd. (az interneten nincs találat ilyen nevű cégre), amely címeként a 53 W 23rd St New York 10010, USA van feltüntetve.

A New York-i 23. utca 53-as számú épülete, azonban itt nem talunk Energiatanacsok Ltd. nevű céget.

Az internet segítségével ellenőrizhetők a használt domainnevek is, különböző „Who is” oldalakon megkapjuk a domain-használó és a regisztrátor cég nevét. Azonban ha a cikkben említett domaninnevekre rákeresünk, nem leszünk sokkal okosabbak, mert erre specializálódott cégek segítségével el vannak rejtve a valódi tulajdonosok, esetünkben egy beszédes, Namecheap nevű cég segítségével. A különböző magyar domainnevek vizsgálatakor találtunk panamai és dél-koreai regisztrátor céget is.  Ugye, hogy már nem is annyira bizalomgerjesztő az ajánlat?

Hab a tortán

Ha a fentekhez hozzávesszük, hogy az ebay-en saját alkategóriába (Other Alternative Energy Supplies) rendezve találhatjuk meg a villanyszámla-csökkentő készülékeket 1000-2000 Ft-os áron, amolyan „mindenegyben” neveken, mint pl: Eco-Watt365 Power Saver Electric Energy Saving Box vagy Power Electricity Save Saving Energy Saver Box Device, akkor esik le, hogy duplán verik át a csalók a magyar fogyasztókat. Nem elég, hogy egy haszontalan masinát adnak el nekik 10 000 Ft-ért, de mindezt tízszeres áron teszik. Szinte hihetetlen, de a cikk írásának pillanatában 2377 darab, 3 euróról induló, különböző ajánlatot listáz a népszerű online piactér.

Ne bízz a csodában!

A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogunk fogyasztani. A „sok kicsi sokra megy” örökérvényű elve esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az energiafelhasználásunk újragondolásával könnyen faraghatunk a kiadásainkon és előrébb juthatunk, mintha csodakütyükre bízzuk magunkat.

Az ügy kapcsán lefolytatásra került egy versenyhivatali eljárás, amely során a GVH megkereste és adatszolgáltatásra kötelezte az áramár-csökkentő készülék magyarországi kiszállítására megbízást adó amerikai elérhetőséggel rendelkező céget. Mivel a cég az adatszolgáltatást nem teljesítette, sajnálatos módon a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre jutott, hogy a tényállás nem tisztázható, ugyanakkor az eljárás folytatásától sem várható eredmény, így az eljárás megszüntetése mellett döntött.

Az eljárás sikertelensége jól jellemzi az internetes piac kontrollálhatatlanságát, és hangsúlyozza a fogyasztó felelősségét, nem csak csodakütyük, de bármilyen más termék vásárlása esetén is.

Elrettentő példa

Végezetül ejtsünk szót a cikkünk illusztrációjaként használt fotókról. A képeket az egyik olvasónktól, Koncz Szabolcstól kaptuk Erdélyből. A fotókon Energy Saver készülékek láthatók egy marosvásárhelyi fafeldolgozó üzemben, amelyek védelem nélkül, dugaljon keresztül vannak a gyűjtősínre kötve. A fenti képen látható ez eszköz áramfelvételének mérése. Ami a legmegdöbbentőbb a dologban, hogy ezt a kialakítást egészen biztosan egy villamossághoz valamennyire értő ember valósította meg. A kollégának semmiképpen nem nevezendő villanyász vagy azt gondolta, hogy a megrendelő kívánsága szent, vagy egyáltalán nem gondolkozott.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Ne maradjon le a szakma aktualitásairól! A Villanyszerelők Lapja egy évente 10 alkalommal, nyomtatott formában megjelenő épületvillamossági szaklap. A VL előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak a korábban megjelent lapszámok teljes tartalmához is, amit pdf formátumban le is tölthetnek!

Érdekel az előfizetés

A Energy Saver a világ minden országában támad, a közelmúltban electroBOOM nevű Youtube-csatorna vizsgálta meg a készüléket. A 2,8 millió követővel rendelkező csatorna gazdája Mehdi Sadaghdar, aki egy villamosmérnök, aki a különböző elektromos jelenségeket vicces módon tár a nagyközönség elé. Érdemes megnézni a Power Saver tesztjét, Sadaghdar elég egyértelműen fogalmaz az eszközzel kapcsolatban – angolul értők előnyben.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárEnergy SaverPower SaverTesla Saver

Kapcsolódó