Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Újra támad a „fogyasztáscsökkentő” csodamasina

2018. november 26. | Erdősi Csaba |  4951 |

Újra támad a „fogyasztáscsökkentő” csodamasina

Hiába nem érnek semmit, töretlen elszántsággal igyekeznek elsózni a villanyszámlán spórolni vágyóknak a fogyasztáscsökkentést ígérő varázskütyüket. Ezeket a berendezéseket általában egy-egy hangzatos angol terméknév alatt futtatják különböző internetes oldalakon, kamu felhasználók lelkendező leveleivel és áltudományos blogbejegyzésekkel megtámogatva a marketinget.

Az áramfogyasztás csökkentése remek dolog – ezt aligha kell bővebben magyarázni  –, vannak illegális és legális módjai is, azonban mindkettő költséges. Az előbbi azért, mert előbb-utóbb lebukik a trükköző fogyasztó, és biztosan tetemes bírságra, bütetésre számíthat, az utóbbi pedig nem másért, mert korszerűsítést, a korábbi energiazabáló fogyasztók lecserélését igényli, cserébe viszont az ilyen beruházások a megtérülése valós és pontosan kiszámítható. Harmadik lehetőség a fizika jelenlegi állása szerint nincs, mégis évek óta próbálják ennek az ellenkezőjéről meggyőzni a hiszékeny fogyasztókat a különböző fogyasztáscsökkentő szerkezetek forgalmazói.

A mesés spórolást ígérő termékek közös jellemzője, hogy hagyományos kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, a leendő vásárlót így az interneten igyekeznek behálózni, és a vásárlás is webáruházon keresztül történik. Lapunk egy magyar nyelvű honlapon most egy Electricity Saving Box név alatt futó, korábban egyéb márkanevek alatt is kínált termékre bukkant, ami potom 15 900 forintos akciós – egyébként 31 800 forintos – vételárért cserébe azt ígéri, hogy a berendezés rendszeres használatával „villanyóránk láthatóan kevesebbet fog mérni, amely havi villanyszámlánk összegét is lecsökkenti”, így akár 30–50 százalékot is spórolhatunk az áramon. És mindezt hogyan? Csak be kell dugni a szerkentyűt a konnektorba. Hogy mikor és melyikbe, nem részletezik, és azt sem, hogyan működik az eszköz, de ezek az lénygetelen részletek úgysem érdekelnek senkit. Pláne, hogy a működés hatékonyságát számtalan tudományos kísérlet és tanulmány támasztja alá – a weboldalt működtető csalók szerint.

Ha valakinek mindez gyanúsan ismerősnek tűnik, az nem a véletlen műve. A VL korábban már itt és itt foglalkozott a témával. A termék ezúttal is ugyanaz, csak a név és a webáruház címe változott. Mivel az első cikkünkben részletesen megvizsgáltattuk, hogyan működik az eszköz, ezt nem ismételjük meg, csak felidézzük a konklúziót. Nos, az Electricity Saving Box nem hogy csökkenti, hanem növeli a fogyasztást. Nem is csoda, hiszen a műanyag házat megbontva, az áramkört visszafejtve kiderült, hogy a 230 V-os hálózatra – egy olvadóbiztosítón keresztül – közvetlenül kötött elem egy kondenzátor. Kiforrasztva megmérve kicsit több mint 5 µF-ot mutatott a mérőműszer. A kondenzátorral párhuzamosan kötött kisütőellenálláson és a védelmet szolgáló varisztoron kívül a készülékházban lévő nyomtatott áramkörös lapon már csak egy kis egyenáramú tápegység van, ami a két párhuzamosan kötött zöld LED-et megtáplálja.

Most, hogy láttuk, mi van benne, feltehetjük a kérdést, mennyibe is kerülhet egy ilyen 15 900 forintos ketyere előállítása? Nos, ha abból indulunk ki, hogy az Ebay-en egy minimális mennyiség felett darabját már 5 dollár nyolcvanöt centért, a magyar kiskereskedelmi ár tizedéért is megrendelhetjük ingyenes házhozszállítással, és nyilvánvalóan még ezen az áron is keres a forgalmazó, akkor alighanem fillérekbe. Azonban ne felejtsük: még ha ingyen is adnák az Electricity Saving Box-ot, az maximum némi kiadással fog "üzemelni", megtakarítást egész biztosan nem hoz.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárEnergiahatékonyságEnergy SaverPower SaverTesla Saver

Kapcsolódó