Villanyszerelők Lapja

3 MW-os energiatároló-rendszer az AFC Ajax otthonában

| |  645 | |

3 MW-os energiatároló-rendszer az AFC Ajax otthonában

Üzembe állították Európa legnagyobb, középületben működő energiatároló-rendszerét, amely újrahasznosított, illetve új elektromos járművek akkumulátoraival működik.

 

A 3 megawattos tárolórendszer az amszterdami Johan Cruijff Arénában valósult meg, megbízhatóbb és hatékonyabb energiaellátást biztosítva a stadionnak, a környező épületeknek, valamint a holland energiahálózat számára. A 148 Nissan LEAF autónyi akkumulátort tartalmazó energiatároló-rendszer nemcsak a fenntarthatóbb energiagazdálkodáshoz járul hozzá, hanem az elektromos járművek akkumulátorainak körkörös gazdaságához is.

Az energiatároló-rendszernek köszönhetően a stadion képes az intelligens energiafelhasználásra, valamint kereskedni tud az akkumulátorokban rendelkezésre álló tárolási kapacitással. A rendszernek köszönhetően biztosított az ArenA energiaellátása még hálózatkieséskor is, sőt a stadion hozzájárul a holland villamosenergia-hálózat stabilitásához is. A Johan Cruijff ArenA az egyik legfenntarthatóbban üzemeltetett stadion a világon, és úttörő szerepet tölt be az olyan intelligens innovációk alkalmazásában, mint amilyen ez az egyedülálló energiatároló-rendszer.

 A rendszer teljes kapacitása 3 megawatt, ami azt is jelenti, hogy az ArenA tetején található 4200 darab napelem által termelt energia optimálisan tárolható és szükség szerint felhasználható. Az energiatároló-rendszer tartalékenergiát biztosít, csökkenti a dízelgenerátorok használatának szükségességét, és tehermentesíti az energiahálózatot a rendezvények során fellépő fogyasztási csúcsok kiegyenlítése révén.

Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff ArenA egy elsőosztályú, multifunkcionális nemzetközi stadion. Nem csak az AFC Ajax, hanem a holland nemzeti válogatott labdarúgó csapat otthona is, ezenkívül számos nagy koncert, zenei rendezvények és üzleti találkozók helyszínéül is szolgál. A Johan Cruijff ArenA évente több mint kétmillió látogatót fogad.

A stadion és a környező terület élő laboratóriumként működik; egy hely ahol élőben tesztelhetők a különböző innovatív megoldások. A Johan Cruijff ArenA International az egyik első olyan stadion, ahol ezeket az innovatív koncepciókat és ötleteket alkalmazzák, de a példa remélhetőleg ragadós lesz, és a világ más hasonló létesítményei is profitálnak majd az itt szerzett tapasztalatokból.

A projekt, melyet az Amsterdam Climate & Energy Fund (AKEF) és az Interreg is támogatott, a Nissan, az Eaton, a BAM, a Mobility House és a Johan Cruijff ArenA együttműködésében jött létre.

AkkumulátorEnergetika

Kapcsolódó