Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult

| |  2750 |

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével bővült a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című tűzvédelmi műszaki irányelv.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprő-ipari szabályozási, valamint tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával elkészítették és július 2-án megjelent a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című műszaki irányelv módosítása.

A dokumentumban kisebb pontosításokat hajtottak végre, illetve néhány bővítés is történt. Módosultak a napelemes rendszerek DC-oldali tűzeseti lekapcsolására vonatkozó megoldások. Új elemként a tűzvédelmi műszaki irányelv kibővült a ponyvaszerkezetű építmények villámvédelmére vonatkozó megoldásokkal. Ezek segítséget nyújtanak a tervezőknek ahhoz, hogy egységesen tudják kiszámítani a villámvédelmi kockázatkezelést, valamint kialakítani a villámvédelmet. Kisebb módosítás történt a korlátozott mértékű robbanásveszélyes térrészek kiterjedésének meghatározásában, illetve az egységes értelmezés érdekében a szakemberek kidolgozták, hogyan alakítható ki a koordinált túlfeszültség-védelem. Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem kapcsán a megfelelő töltéselvezetés biztosítása érdekében a jövőben a megfelelő vezetőképességű betonburkolaton kívül olyan kerámialapokból készült burkolat is alkalmazható, amely nem tartalmaz műgyanta kötőanyagot és megfelelő vezetőképességgel rendelkezik, feltéve, hogy a fektetés során gondoskodnak a megfelelő földelésről.

A „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című  elérhető ide kattintva.

TűzvédelemTvMI