Villanyszerelők Lapja

Revizorok jártak a kisigmándi szélerőműparkban

| |  1624 | |

Revizorok jártak a kisigmándi szélerőműparkban

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyeli az erőművek működését. A hivatal munkatársai 2018. június 1-jén a spanyol tulajdonú Iberdrola kisigmándi szélerőműparkjában végeztek helyszíni ellenőrzést.

A szélerőművek termelését nagyban befolyásolja az időjárás, ami miatt a napi termelt energia mennyisége széles skálán ingadozik. A változékony termelés miatt a többi erőműnek nagyobb rugalmassággal kell rendelkeznie annak érdekében, hogy az ellátás egyensúlya folyamatosan fennmaradjon. A rendszeregyensúly fennmaradása jelentős költséggel jár, ezért kiemelten fontos a szélerőművek esetében a minél pontosabb menetrendezés és a jogszabályoknak való megfelelés.

A MEKH szakemberei a helyszíni ellenőrzés keretében megtekintették az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. kisigmándi telephelyének alállomását, vezérlőjét, valamint az üzemelő turbinákat. Az ellenőrzés során a hivatal munkatársai megvizsgálták az erőműpark ütemterv szerinti működését, valamint áttekintették a 2017-ben elvégzett és 2018-ra tervezett karbantartási munkákat, szerződéseket és a fejlesztési terveket. A MEKH ezen túlmenően ellenőrizte a termeléshez és villamos energia átvételhez kötődő KÁT és MAVIR szerződéseket is.

Az Iberdrola Renovables  Magyarország Kft. az ország vezető szélenergia termelőjének és üzemeltetőjének számít.

A MEKH kiemelten fontosnak tartja az erőművek üzemszerű és a hatályos jogszabályoknak megfelelő működését, ezért továbbra is folyamatosan ellenőrzi a hazai szélerőműveket.

A Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatója nem szól arról, hogy a revizorok találtak-e bármi kifogásolhatót a helyszíni ellenőrzés során.

Szélenergia