Villanyszerelők Lapja

Nem a paksi bővítés az igazi kérdés!

| |  3551 | |

Nem a paksi bővítés az igazi kérdés!

Természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, azonban az áramot meg is kell tudni termelni. Magyarország jövője múlhat azon, hogy ma milyen racionális energiapolitikai döntéseket hozunk meg az elöregedő erőművi kapacitásaink pótlására. A helyes döntés ugyanis elengedhetetlen a hazai ellátásbiztonság fenntartása érdekében.

Ennek külön nyomatékot ad, hogy Magyarország hosszú évek óta egyre növekvő mértékben támaszkodik importra, amelynek részaránya mára az összes fogyasztást tekintve mintegy 30 százalékra növekedett. Ez a rendkívül magas importarány hosszú távon tartósítja, sőt növeli a hazai ellátásbiztonság kockázatait, ami értelemszerűen nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen nem tudhatjuk, hogy a megfelelő mennyiségű import-villamosenergia meddig és milyen áron áll rendelkezésre. A képet továbbárnyalja, hogy 2030-ig az európai hagyományos erőművek elöregedése és klímavédelmi okok miatt jelentős villamosenergia-kapacitás esik majd ki az európai termelésből, ráadásul a német, a svájci és a belga döntések miatt további atomerőművi kapacitás megszűnése vetíthető előre, így jelentős kapacitáshiány alakulhat ki. Mindez borítékolhatóan jelentős hatással lesz a villamosenergia-árakra is, amelyek várhatóan jóval magasabbak lesznek, mint eddig.

Tehát hazánk jövőbeli energiaellátásával kapcsolatban az igazi kérdés nem az, hogy Paks II. beruházásra szükségünk van-e, hanem, hogy az új paksi blokkokon túl szükséges további kapacitások milyen összetételben és milyen forrásból épüljenek meg! A témában íródott cikkünk a májusi lapszámunkban olvasható Erőműveket kell építeni címmel.

Május 16-án megjelent a Villanyszerelők Lapja 2018/5. lapszáma, amelyet a bevezetővel és a lapban olvasható cikkek felsorolásával ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Tartalom:

  • Hárfás Zsolt: Erőműveket kell építeni!
  • Rátai Attila: Napelemes energiaellátó rendszerek
  • Porempovics József: Automatikus fényáram-szabályozás
  • 1 kVA-es, vonali-interaktív szünetmentes áramforrások áttekintő táblázata
  • Czövek Endre: Szünetmentes áramforrás otthoni környezetben – keringtetőszivattyú szünetmentesítése
  • Kropkó László Gergő: Miért hallunk egyre többet a villamosenergia-minőségről?
  • Dobai Gábor: Az izzólámpagyártás magyar úttörői
  • Kozma László: Elektromosautó-töltőállomások – OCPP kommunikációs protokoll

A VL megvásárolható a nagyobb Relay és inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg.

Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát. Lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS!

A borítóképen a VL 2018. májusi számának „Ezt láttam” rovatában, az alább kommentárral megjelent kép látható: „Kismegszakítóval biztosított dugalj. Felhívnánk a figyelmet az EPH bilincsre a gázvezetéken.” 

ElőfizetésVillanyszerelők LapjaVL