Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szántóföldi napelemek: sok a buktató

Ne kivitelező, hanem szakember tervezze az erőművet

2018. május 3. | Kósa Krisztina |  4695 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szántóföldi napelemek: sok a buktató

Egyre nehezebb megfelelő szakembert találni, legyen az tervező, kivitelező vagy projektmenedzser, a szolárenergiát hasznosító berendezések tervezése pedig nem egyszerű villamosmérnöki munka.

A tervezőnek tervezői jogosultsággal kell rendelkeznie – hangzott el a mondat a VII. Szolár Konferencián tartott előadáson Mészáros Lajos vezető tervezőtől a mezőgazdasági területeken a napelem-telepítések várható fellendülése kapcsán.

Arra ösztönöznék a gazdákat, hogy használaton kívüli agrárterületeiken szolárkiserőművekbe ruházzanak be. Az erőművek névleges teljesítménye 0,5 mega­wattnál kisebb, de közös beruházással, több naperőművet egymás mellé telepítve napelemparkokat is létre lehet hozni (egyetlen naperőmű 1,2-1,3 hektár jó benapozottságú területet igényel).

Mészáros Lajos hangsúlyozta, hogy a gazdáknak érdemes élniük a lehetőséggel, ugyanakkor felhívta a figyelmet néhány, a beruházások nyereségessége szempontjából kulcsfontosságú tényezőre, ugyanis bármekkora a szakemberhiány, a kivitelező nem tervezhet naperőművet. Ugyanilyen fontos megfelelő projektmenedzsert és megbízható kivitelezőt találni, ez pedig egyre nehezebb – hangsúlyozta.

A szolárenergiát hasznosító berendezések tervezése még csak nem is egyszerű villamosmérnöki munka.

Minél hatékonyabb rendszereket kell tervezni; már 1%-os megtakarításért is érdemes lépéseket tenni, hiszen ekkora veszteség is több millió forint bevételkiesést okozhat a naperőmű 25 éves élettartama alatt. Ilyesmi múlhat azon, ha például nem megfelelő vastagságú kábelt építenek be, amely így nem enged elég áramot a hálózatba. Vagyis a kötelező átvételi rendszerben (KÁT), amelyben a zöldáramot az állam fix áron vásárolja fel a termelőtől, kevesebb bevételhez jut a naperőmű tulajdonosa, mint egy jól megtervezett szerkezettel.

Kiemelten fontos a leendő létesítmény elhelyezése is: az optimális pozíció és a helyszín kijelölése szintén mérnöki feladat. A naperőműnek az országos villamosenergia-hálózatra csatlakozását szolgáló kábel métere tízezer forint – emlékeztetett Mészáros Lajos, ahogyan arra is, hogy kötelezték az áramszolgáltatókat arra, hogy biztosítsák a csatlakozási pontot a területükön épülő kiserőművekhez, azonban csak az igénybejelentés után, három éven belül kell azt kiépíteniük.

Ezért a már meglévő engedélyekkel - Mészáros szerint - a legkorábban 2020-tól üzemelhetnek a mezőgazdasági naperőművek.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ErőművekNapelem